U mnogim kućanstvima diljem Like nalaze se pravi mali arsenali oružja i eksplozivnih sredstava. Podsjećamo kako akcija „Manje oružja-manje tragedija“ još uvijek traje pa građani mogu bez sankcija vratiti te zabranjene „igračke“. Kao što je jedna gospođa iz Brinja prošloga tjedna policiji predala mitraljez M-53, popularno zvanog „šaran“. Posebni dio priče su zračne puške i pištolji.

S ovim tzv. neopasnim oružjem dogodilo se mnoštvo tragedija, ozljeđivanja, napravljena je materijalna šteta… Zračne puške i pištolji koji brzinom od 200 m/s izbacuju dijabole kalibra 4,5 mm nisu igračke, kako ih mnogi lakonski smatraju. Lani je donesen Zakon po kojemu se sve takvo oružje C-kategorije mora prijaviti policiji, a kod kupnje novih cijevi sve mora biti uredno dokumentirano.

Oružje i streljivo kategorije “C”, to jest zračne puške i pištolji moraju se čuvati u stambenom ili drugom prostoru koji se nalaze u mjestu prebivališta ili boravišta vlasnika ili korisnika oružja i streljiva, zaključani u ormaru od čvrstog materijala, u sefu ili sličnom spremištu koje neovlaštene osobe ne mogu otvoriti alatom uobičajene uporabe.

Iz Policijske uprave ličko-senjske ponovno su upozorili građane kako je krajnji rok za prijavu zračnog oružja “C” kategorije je 1. studenoga ove godine.

-Stupanjem na snagu Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana (NN 94/18), dana 1.11. 2018. godine prestao je važiti dotadašnji Zakon o oružju, prema kojem je dio zračnog oružja bilo u kategoriji D, te se smatralo dozvoljenim oružjem za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu. U novom Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana zračnim oružjem se smatraju sve vrste pušaka, pištolja, revolvera i drugih naprava koje snagom stlačenog zraka ili drugog plina izbacuje kroz cijev zrno, kuglicu ili drugi projektil, koje se sada razvrstava u oružje kategorije C, koje je nakon nabave potrebno prijaviti nadležnom tijelu, u roku od 8 dana.

Iznimka je oružje koje pomoću stlačenog zraka izbacuje plastične kuglice ili kuglice punjene bojom (oružje izrađeno za airsoft i paintball), koje je dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu, a razvrstano je u kategoriju D. Navedeno oružje potrebno je prijaviti samo u slučaju prelaska državne granice.

Novi Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana, u članku 79. stavak 6. propisao je da građani koji posjeduju zračno oružje koje je prema odredbama Zakona o oružju bilo razvrstano u D kategoriju su dužni u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona prijaviti posjedovanje tog oružja nadležnom tijelu. Stoga, pozivamo građane da prijave posjedovanje zračnog oružja u policijskoj upravi ili policijskoj postaji prema mjestu svojeg prebivališta koja obavlja i upravne poslove u zakonskom roku, odnosno do 1.11.2019. godine, stoji u priopćenju PU ličko-senjske.

Ono što nije istaknuto jesu kazne za neprijavljivanje zračnog oružja koje iznose od 1 000 do čak 40 000 kuna!

M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.