Ovih su dana veterinari na terenu diljem Like jer kreću u još jednu redovnu i opsežnu akciju. Uz mnoge uobičajene obveze započelo je uzimanje uzoraka krvi papkara na bucelozu. Direktor Veterinarske stanice Gospić dr.vet.med Tomislav Rukavina ističe važnost prevencije vezane uz ovu opasnu bolest.

-Rijeć je o jednoj široj akciji koju ćemo provesti na području  Gospića, kao i općina Perušić, Karlobag i Lovinac. Tom prilikom ćemo uzimati uzorke krvi oko 32 tisuće ovaca i koza, kao i 4,5 tisuće krava. Bruceloza je prijašnjih godina u nekim dijelovima Like bila razlog što su se morala eutanazirati cijela zaražena stada, što je posebno bilo naglašeno na području Općine Plitvička Jezera. Ova opasna bolest proširila se po Lici zbog nekontroliranog uvoza rasplodnih grla ovaca iz susjedne BiH. Sustavnim nadzorom vjerujem da ćemo brucelozu sasvim iskorijeniti, ističe Tomislav Rukavina.

U tijeku je i kategorizacija domaćinstava i farmi u smislu prevencije i zaštite od zaraze afričke svinjske kuge, bolesti čija bi pojava u Lici mogla označiti ogromne štete u  uzgoju domaćih svinja, ali i  kraj divljim svinjama u lovištima.

M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.