U Gospiću je danas održan osmi po redu sastanak Vlade RH sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Gospiću je okupio sve relevantne čimbenike jednicica lokalne samouprave. Sastanak je održna u hotelu „Ana“, a dosad su sastanci u tom formatu održani i u Požegi, Šibeniku, Varaždinu, Rijeci, Zadru i Koprivnici. 

Teme današnjeg sastanka u Gospiću bile su porezna reforma, reforma lokalne samouprave te korištenje europskih fondova i Plan gospodarskog oporavka. Ove teme je u uvodu najavio premijer Plenković, nakon čega je predsjednik Udruge Županija Goran Pauk izrazio zadovoljstvo činjenicom kako ovakvi susreti uvijek pospješuju suradnju s Vladom RH, ali i međusobnom razumijevanju između jedinica lokalne samouprave.

 

Ovje treba naglasiti odličan nastavak naše sveukupne suradnje. Također nas sve veseli  otvranje nove financijske omotinice od 22 milijarde eura koja će nam uskoro biti na raspolaganju, rekao je Goran Pauk.

 

Župan ličko-senjski dr. Darko Milinović je u uvodnom govoru istaknuo kako je poreznom refermom ostvareno oko osam milijuna kuna dodatnih prihoda u toj županiji, a ako bi neka od Županija trebala imati poseban status onda je to svakako Ličko-senjska županija. 

Unatoč brojnim problemima, posebice u ozračju pandemije COVID-19,  Ličko-senjska županija trenutno deveta po BDP-u u državi. Ovdje se moram zahvaliti premijeru Plenkoviću i cjelokupnoj Vladi RH na suradnji i pokazivanju interesa za rješavanje naših brojnih problema. Sada svima vama želim povećati dozu senzibiliteta prema ovoj županiji. On je bio istaknut i ranije i ja se na tome iskreno zahvaljujem. Nekada nas je ovdje bilo oko 200 tisuća, a danas jedva nešto preko 52 tisuće. Povećali smo i razinu korisštenja sredstava iz EU-fondova. Stalno nam se povećava i broj OPG-ova. Uza sve financijske probleme uspjeli smo izvoditi milijun kuna za pomoć infrastrukturnim projektima u jedinicama lokalne samouprave. Zbog epidemioloških okolnosti ove godine nisu do izražaja došle mnoge naše komparativne prednosti. Tu najprije mislim na turizam, gdje smo ostvarili oko 63 posto manje noćenja nego li u isto vrijeme prošle godine. Vezano uz angažman zaposlenih u državnim poduzećima treba znati kako je svega 27 posto zaposlenih vezano uz javna poduzeća, javnu upravi i  jedinice lokalne samouprave, a ne 90 posto kako su tvrdili neki novinari, rekao je župan Darko Milinović i pozvao sve nazočne da svakako dođu na skoru izložbenu manifestaciju „Jesen u Lici“.

Iznoseći probleme i uspjehe Grada Gospića gradonačelnik Karlo Starčević  naglasio je svoju tezu po kojoj je „Lika jedina zelena pustinja u Europi“.

Nakon završetka sastanka premijer Plenković, nekolicina nazočnih ministara i župana obratili su se novinarima. Premijer je istaknuo kako je Ličko-senjska županija unatoč poteškoćama zbog korone ostvarila pozitivne pomake u svako smislu.  Govoreći o aktualnoj aferi oko JANAF-a, nekih saborskih zastupnika i gradonačelnika premijer je ponovio činjenicu kako kriminalne radnje, ukoliko su se uopće dogodile, nemaju stranačku boju.

Jedini način je primjene važećih zakona jest da DORH i Policija rade svoj posao. Ovo je najbolji dokaz aktivne politike ove Vlade koja ima nultu toleranciju na koruppciju. Bez obzira na stranku, ime, dužnost. Nema nikada odmora u smislu borbe protiv korupcije. Nema te zemlje na svijetu u kojoj nema korupcije jer je to nešti što se zbiva na individualnoj razini. Ono što mi očekujemo da uloliko se nekome otkrije da je kriv, za to i odgovara. Među našim prioritetima je i jačanje pravosuđa Za to su nam dali povjerenje naši grašđani na zadnjim izborima. Predsjedništvo HDZ-a je odlučilo zamijeniti u saboru g. Barišića i mi i dalje imamo čvrstu parlamentaru većinu.  Ova Vlada je stabilna. Treba reći kako su nam na ovome satanku snažnu potporu dali svi županiji, gradonačelnici i načelnici Općina jer u konačnici su u smislu ukupnog razvoja Hrvatske  stranačke boje najmanje važne. Dok se sve zakonski  ne razjasni nema prejudiciranja slučaja, kazao je premijer Plenković. Kratko se osvrnuo i na neke političke stranke i njihovo djelovanje.

U javnosti ima previše paničarenja, „šuškanja“ i  poluistina. Domovinki pokret i MOST ostvarili su ucjenjivački kapacitet. To je krajnji domet njihovih stavova i programa tih stranaka. Budući im povjerenje kod  građana stalno pada, sada su se pretvorili u frustrirane ucjenjivače. Uglavnom se po restoranima i kavanama naklapaju nekakve teorije, osobito uz aktualnu aferu oko JANAF-a. Navodno sam ja nešto znao, ali sam šutio. Da tome nije tako dokaz je i činjenica da smo mi u HDZ-u na liste stavili neke ljude kojima je sada skinut saborski imunitet. Pa da smo nešto znali, zar bismo ih uopće stavljali na liste, naglasio je premijer Plenković.  

Na upit o slučaju Grada Otočca koji jedini u RH nema proračun za 2020. godinu premijer Plenković je ustvrdio kako je stvar vrlo jasna i postoji zakonska regulativa i prijevremeni izbori kako bi se taj problem riješio.

Radimir Čačić, dobar prijatelj i nekadašnji stranački kolega privedenog Dragana Kovačevića iz JANAF-a, ponovio je tezu o korupciji koja nije povezana sa stranačkim bojama. 

Budući su mediji prvi doznali za sumnje na korupciju, to nije dobro i opet smo na početku kada svi mi gubimo povjerenje u pravnu državu. Često nam se događalo da se neka tzv. kriminalna hobotnica odmotava godinama i na koncu-ništa. Pa mi smo u Varađdinu najbolji primjer jer je naš gradonačelnik osuđen na zatvprsku kaznu, stižu nove optužnice i na kraju je sve stalo. Dobro je da se pokrenuo slučaj u vezi Elektromaterijala i JANAF-a, ali sam skeptičan u okončanje cijeloga slučaja, rekao je okupljenm novionarima Radimir Čačić.

O cjelovitoj reformi sustava Ministarstva unutarnjih poslova govorio je ministar Davor Božinović koji je otkrio kako se neće ugasiti niti jedna policijska postaja, ali…

Jedan od smjerova reformi je i funkcionalno povezivanje policijskih postaja. Negdje smo već spojili graničnu i aerordomsku policiju. Takva spajanja jačaju broj i nazočnost policijskih službenika na terenu pa će sada biti više  policajaca na terenu. Smanjuje se broj rukovoditelja jer je do sada svaka policijska postaja imala načelnike, zamjenike i brojne pomoćnike sektora. Dođe li u konačnici do spajanja pojedinih Policijskih postaja to će biti dobar potez koji ne ide na uštrb sigurnosti građana. Kriteriji za spajanje policijskih postaja ovisit će o veličini područja, broju stanovnika, broju počinjenih  kaznenih djela i sl, rekao je ministar Božinović te dodao kako će se ovo pozitvno odraziti i na kontrolu državne granice gdje će uskoro biti viješe policijskih službenika nego li danas.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.