U Sali za sastanke Ličko-senjske županije održano je jutros predstavljanje rezultata Projekta „Elektrifikacija ruralnih krajeva Ličko-senjske županije“. Ovaj je projekt Ličko-senjska županija provodila je u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Programom ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj, (UNDP-om), kao i općinama na čijem se području projekt provodio tijekom 2016. godine. Kroz projekt je elektrificirano 8 kućanstava na području Ličko-senjske županije, odnosno u općinama Donji Lapac, Plitvička Jezera, Udbina i Lovinac, što je sufinancirano od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, UNDP-a, zatim općina i Ličko-senjske županije. O detaljima provedbe ovoga projekta govorio je zamjenik župana Nikola Lalić, koordinator projekta.
-Od prije nepuna dva mjeseca osam korisnika na području naše županije ponovno imaju el. struju. Riječ je o povratnicima srpske nacionalnosti čije su kuće dosta distancirane pa bi klasično uvođenje struje bilo preskupo. U ovome treba istaknuti kako je 80 % troškova projekta financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 10% UNPD, a preostala sredstva Općine i Ličko-senjska županija. Ovdje se uočio veliki altruizam i želja da bi se pomoglo. Iako načelnici Općina pripadaju različitim političkim opcijama to se u realizaciji projekta nije smjelo osjetiti. Kolika je radost ljudi u tim domaćinstvima jer su opet dobili struju, o tome ne treba niti govoriti. Paneli koji su ugrađeni daju snagu struje od jednog do 3,5 kW, ovisno o broju članova domaćinstva. Za ovaj projekt posebno je zaslužan i župan Milan Kolić jer je spremno izjavio kako se elektrifikacija ovih domaćinstava mora provesti, bez obzira na eventualne poteškoće u realizaciji. Učinjeno je dobro djelo koje je olakšalo živote tim ljudima. U jednoj situaciji u selu Kovačice u općini Plitvička jezera mlad čovjek živi s nepokretnom majkom, a živi od uzgoja ovaca. U drugom slučaju imamo domaćinstva sa tri generacije. Dolazak struje svim je tim ljudima označio neko novo i bolje vrijeme, istaknuo je zamjenik župana Lalić. Mislav Kirac iz UNPD-a također je istaknuo zadovoljstvo što je ovaj projekt uspješno završen jer su stvoreni uvjeti za veću kvalitetu života za te povratnike.
-Da nije bilo Fonda, Ličko-senjske županije i Općina ovaj projekt nikada ne bi bio realiziran, dodao je Mislav Kirac, voditelj nacionalnog projekta „Ruralna elektrifikacija“ pri UNDP-u. Pročelnica županijskog Odjela za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović navela je tehničke detalje projekta koji u materijalu stoji više od 450 tisuća kuna. Svi korisnici su u sklopu projekta dobili i po jedan hladnjak. Gledajući po općinama, na području Udbine postavljena su 3 sustava, u Općini Plitvička jezera 1, na području Lovinca 2 sustava i na području Donji Lapac ugrađena su također 2 sustava. Od predstavnika općina na čijem su prostoru ugrađeni ovi sustavi i koje su sufinancirale projekt bio je nazočan načelnik općine Plitvička jezera Boris Luketić

Lsž/GsPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.