Samostalna narodna knjižnica Gospić bila je večeras mjesto promocije izuzetno vrijedne monografije. U organizaciji Sveučilišta u Zadru i Odjela za nastavničke studije u Gospiću široj je publici predstavljena monografija pod nazivom „Sto godina učiteljskog obrazovanja u Gospiću“. O knjizi su u ime struke govorile recenzentice dr. sc. Sanja Vrcić Mataija i Vesna Grahovac Pražić. Dr. sc. Sanja Vrcić Mataija je u obraćanju novinarima definirala važnost prve učiteljske škole u Gospiću koja je s radom počela 1919. godine.

Tada je obrazovanje učitelja bilo srednješkolsko i četverogodišnje, a danas je postalo petogodišnje sveučilišno. Monografija je koncipirana slojevito, kako bi se uvdjela jedna povjesna i suvremena cjelina. Dio se odnosi na današnji Odjel za sveučilišne studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru. Drugi dio knjige koncipiran je kroz 10 poglavlja, sa sadržajima koji se na neki način isprepliću kako bi dali cjelovitu sliku važnosti ovoga jubileja, zaključila je dr. sc. Vrcić Mataija.

Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević izrazio je svoj ponos što je upravo Gospić već 100 godina rasadnik izvrsnih učitelja koji su nesebično prenosili svoja znanja na mlađe generacije.

Među mnogim posebnostima našega grada, učiteljska praksa i kvaliteta učitelja i profesora svakako nas čine ponosnima. Svoje su znanje nesebično prenosili na mnoge generacije i to ne samo u Gospiću i Lici, nego li puno dalje, rekao je gradonačenik Starčević.

 

Župan dr. Darko Milinović je ustvrdio kako je ugodno svjedočiti povijesti vezanoj uz Gospić i Liku.

Ova knjiga nam pokazuje kako se mi na ovim prostorima doista imamo s čime dičiti. Dakle s puno toga pa i sa dugom tradicijom obrazovanja vrsnih učiteljskih kadrova. Ova monografija, između ostaloga, svjedoči o veličini Ličko-senjske županije. Ovo je najveća hrvatska županija, ali veličina ovih 100 godina obrazovanja učitelja doista svjedoči o ogromnoj skrbi za kvalitetu učiteljskih kadrova i nastojanja da Lika i Gospić budu u središtu tih zbivanja već punih 100 godina. Dovoljno je spomenuti dva lička velikana koji su mijenjali Hrvatsku i svijet, „Oca domovine“ dr. Antu Starčevića, luč iz koje je nastala moderna Hrvatska, i Nikolu Teslu, znastvenika svjetskog glasa, zaključio je župan Milinović.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.