Istaknuti Hrvatski medicinski znanstvenik iz Gospića, sveučilišni profesor u miru, prof. dr. sc. Josip Fajdić predstavio je sinoć knjigu ‘Posebnosti Like: priroda, povijest, kultura, istaknute osobe’ s temama vezanim uz Liku i Gospićko-Senjsku biskupiju. I kao istaknuti onkolog potvrdio se kao autor sveučilišnih udžbenika i djela iz toga područja, zbog kojih je i nekoliko puta nagrađivan, a kao organizator brojnih literarnih i glazbenih sijela i javnih događanja s ličkim temama u hrvatskim i inozemnim gradovima, i kao autor nekoliko knjiga o Lici i Ličanima pokazao je da ni svoj lički zavičaj nije zaboravio.

Knjiga ‘Posebnosti Like: priroda, povijest, kultura, istaknute osobe’ pravi je lički kompendij, u kojemu su tekstovi slagani kako bi zadovoljili potrebu za sažetim prikazom ličke povijesti, za koju se s pravom može reći da je osebujna, osobito ako ju pogledamo s političkoga i crkvenoga ustrojstvenog aspekta. Potaknut tom namjerom, kako napominje u predgovoru, autor je odlučio ‘osvijetliti u kratkim crtama dva krupna područja: zemljopisno-povijesne prepoznajnice, županijsko i crkveno ustrojstvo Like, običaje i kulturu Like, neke kuriozitete vezane uz život u Lici, kao i one osobitosti po kojima je ličko područje poznato široj javnosti.’

O knjizi su govorili mons. dr. Mile Bogović, biskup u miru, prof. dr. sc. Ante Bežen, prof. Anela Serdar Pašalić i autor. Predstavljanju knjige su nazočili župan ličko-senjski dr. Darko Milinović i gradonačelnik Karlo Starčević. Glazbenu pratnju pružio je Gradski zbor Vila Velebita.

Gs Press / Nick

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.