Lokalna akcijska grupa (LAG) Lika  započeo je s provedbom petogodišnjeg projekta integralnog gospodarskog razvoja pod nazivom „INTEGRA Lika 2020“ koji za cilj ima brendiranje Like i podvelebitskog primorja kao globalno prepoznatljive turističke destinacije, ekološki prihvatljive s jedinstvenim prirodnim ljepotama, bogatom autohtonom gastronomskom ponudom te samoodrživim obiteljskim gospodarstvima. Riječ o kompleksnom i jedinstvenom projektu u Republici Hrvatskoj, s obzirom da sadrži važnu komponentu integralnog razvoja koji uključuje razvoj poljoprivrede u širem smislu, proizvodnju i brendiranje hrane, razvoj turizma i brendiranje cjelokupne destinacije te održivi razvoj u jednome.

Uz stvaranje identiteta destinacije kroz povijesno-kulturnu baštinu te iznimne prirodne ljepote, brendiranje gastro destinacije provesti će se kroz projekt „Gastro Lika“, oživljavanjem kulinarske baštine te značajnijom zastupljenošću jela  pripremljenih od autohtonih i  lokalno proizvedenih namirnica, prezentiranih u ugostiteljskim objektima. Kako bi se istaknula iznimna vrijednost lokalno proizvedene hrane, usporedno s tim LAG Lika je razvio sustav regionalne oznake kvalitete „Lika Quality“, koji jamči visoku kvalitetu u proizvodnji hrane. Namijenjen je poticanju razvoja proizvodnje na lokalnim farmama, podizanju razine kvalitete ličkih proizvoda i proizvodnih tehnologija, poticanju stvaralaštva, kreativnosti, izvornosti, razvojno-istraživačkog rada, inovacija i invencije, te promociji regije, kao i stvaranju brenda na domaćem i inozemnom tržištu. Znak „Lika Quality“ zaštićen je u Državnom zavodu za zaštitu intelektualnog vlasništva kao jamstveni žig. Za pravo uporabe znaka „Lika Quality“ moći će kandidirati proizvodi koji posjeduju iznadprosječnu kvalitetu, proizvedeni na području destinacije Lika i podvelebitsko primorje, a nastali su kao rezultat ličke i primorske tradicije, razvojno-istraživačkog rada, invencije i inovacija.

Kako bi se ponuda lokalnih ugostiteljskih objekata približila istančanim zahtjevima današnjih svjetskih putnika i gurmanskih znalaca, angažirani su kulinarski stručnjaci GASTRONOMADI koji će educirati kuhare lokalnih restorana za pripremu suvremenih jela, koristeći pri tome lokalne namirnice. Na ovaj način će se neizravno pomoći i razvoj lokalne poljoprivrede. Ove projekte predstavio je danas u restoranu „Lička kuća“ u NP Plitvička jezera voditelj LAG-a Lika Tomoislav Kovačević. Oism toga, dvodnevna radionica na temu „Gastro Lika“  održat će se  25. i 26. ožujka i okupit će kuhare iz Nacionalnog parka, kao i kuhare restorana iz cijele destinacije. Bit će ovo tek prvi korak planirane višegodišnje edukacije i razvoja gastronomske ponude lokalnih restorana kako bi se kvalitetom i izborom približili svjetski poznatim gurmanskim destinacijama. LAG Lika je u kratkom vremenu iz fondova EU-a privukao 13 milijuna kuna za razvoj poljoprivrede u  Ličko-senjskoj županiji, prvenstveno bazirane na očuvanju kvalitete i tradicijskog načina proizvodnje.

GsPress/H.J.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.