Na Trgu Stjepana Radića u Gospiću otvorena je  22. po redu  tradicijska izložba „Jesen u Lici. Na posebno prilagođenim štandovima pod malim šatorima na Trgu Stjepana Tadića svoje proizvode izložilo je 170 OPG-a iz šest županija, Grada Zagreba i BiH. Zbog epidemioloških razloga uzvanici su po prvi puta tijekom svečanog otvorenja stajali, uz propisanu distancu nazočnih 

Ove godine je na Jeseni u Lici je prvi puta sudjelovao predsjednik RH Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede RH Marija Vučković. U uvodnom dijelu svečanosti govorio je gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević (HSP) koji je ponovio svoje stajalište po kojemu se u Hrvatskoj potpuno nepravedno daju poticaji za poljoprivredu.

Ova manifestacije je ohrabrila mnoge mlade ljude da je vrate zemlji i poljoprivredi jer se od toga može itekako dobro živjeti, a ne da im samo bude dopunski izvor prihoda. Briga o strateškom upravljanju u poljoprioivredi je još uvijek  nepoznanica. Hitno treba mijenjati državni zakon o poljoprivrednom poticaju koji je ponekad na rubu zakona, a u najmanju je ruku nemoralan. Već dulje vrijeme se čuje kako poticaje treba mijenjati i isplaćivati po jedinici mjere: litra, kilogram… Svake godine je sve više poticajnih sredstava, a sve manje obrađenog zemljišta. Među onima koji stječu milijunske svote od poticaja neki ne uzgajaju niti jednog-puža, istaknuo je gradonačelinik Starčević. 

Nazočne je pozdravio predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić (HDZ) tražeći da ova priredba nikada ne postane mjesto za političke borbe i nesuglasje. U ime Organizacijskog odbora Jeseni u Lici župan dr. Darko Milinović (LiPO) nije dvojio kako se ova priredba etablirala i postala vrlo prepoznatljiva i izvan granica Hrvatske.

Ponosan sam jer imamo Sinjsku alku, imamo Vinkovačke jeseni, ali imamo i „Jesen u Lici“. Malo prije je jedan gospodin pitao što je sa Belom nedejom? Ta manifestacija nije održana. Rekao sam da ću „stati na zadnje noge“ samo da je ova priredba održi. A „Bela nedeja“? Tamo još uvijek prevladavaju oni koji su u lookdawnu. Treba načiniti sve da bi se u suživotu s virusom živjelo. Ove vrijedne izlagače na taj način treba pustiti da žive. Nema mjesta pesimizmu i nema mjesta malodušju. Mi smo ovdje pomalo tvrdoglavi. Kako 1991. godine, tako i danas. Gospodine predsjedniče moram istaknuti da ste prvi hrvatski predsjednik koji je na ovoj manifestaciji. Mi vašu nazočnost želimo iskoristiti u PR smislu. Mi smo mali grad, ali najveći u Hrvatskoj jer smo dali jednog Nikolu Teslu i Antu Starčevića. Mi smo veliki i super-veliki grad. S nama su izlagači iz iz šest županija i Grada Zagreba. Od ustoličenja Gospićko-senjske buiskupije s nama je uvijek dr. Mile Bogović, danas i biskup Zdenko  Križić. Drago mi je da danas opet s nama Zbor „Vila Velebita“. I ja s njima znadem zapjevati, ali ipak češće u svojem bajkerskom klubu, našali se župan i  posebno spomenuo podatak kako je u Ličko-senjskoj županiji porast broja OPG-a za 13 posto.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković podsjetila je kako Vlada RH itekako  skrbi o poljoprivredi Like, što se očituje  po ulaganjima od 1,3 milijarde kuna iz dvaju fondova. Predsjednik RH Zoran Milanović je u svojem obraćanju podsjetio na svoje korijene i djetinjstvo koje je vezano uz Senj, Krasno i Gacku dolinu.

Lika je geografsko srce Hrvatske, na svega sat vremena vožnje od Zagreba. „Bela nedeja“ je otkazana jer su tamo neki ljudi koji žive u gradskoj jezgri i vlasnici su skupih nekretnina pa su odlučili da im ta manifestacijia  smeta. Vi ste mudro i hrabro odlučili sa se ova priredba održi. Kao Šveđani, iako vjerujem da vi nećete kao oni izgubiti pamet u pobjedi nad koronom.

Lika nije prazna i uvijek volim ovdje doći jer iz čakavske Like i ikavice sežu moji korijeni. Još se sjećam priča moje bake o susretima s medvjedima koji ovdje ima najviše u Europi. Uvijek sam pamtio priče o siromašnoj Lici koja je čista, uredna i ponosna. Imate 50 tisuća ljudi, što nije tragedija. Imate zemlju koju treba dodatno oplemeniti. Za to treba još pameti, agresivnosti i ustrajnosti. Vaši proizvodi su dokazano kvalitetniji od sličnih u Europi. Znam da ćete uspjeti u tome jer sve što činite je sve bolje, imate nacionalne parkove, puno pameti i hrabrosti. A sve to je „torba novaca“, zaključio je predsjednik RH Zoran Milanović proglasivši 22. „Jesen u Lici“ otvorenom. Božji blagoslov na sve nazočne dozvao je biskup mons. Zdenko Križić.

Okupljeni novinari opet su predsjedniku Milanoviću postavljali pitanja vezana uz verbalne sukobe s predstavnicima političkih stranaka. Upitan u svezi izjava kako su neke političarke „narikače“, a političari „magarci“, Milanović je pomalo lakonski odgovorio. 

Inače ne govorim šablonski jer imam bogat vokabular. Nekim sam ljudima govorio kako su „namagarčeni“, a nikada da su oni magarci. To je velika razlika. Što se tiče epiteta narikača-to i danas tvrdim. Naricati nad nekim pojavama i događajima u društvu, praviti od svega performans i scene, a onda mirno otići doma, uz dobre plaće u Hrvatskom saboru, to čine samo narikače, ustvrdio je predsjednik RH Zoran Milanović.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.