Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović objavila je na okruglom stolu Prijedlog smjernica i preporuka za daljnju fiskalnu decentralizaciju i područni razvoj države čija je svrha jačanje razvojnih sposobnosti i društvena kohezija.

Cilj smjernica je i veća kompaktnost upravljanja razvojem i ukupno snaženje društva i države za suočavanje s izazovima i ugrozama, rekla je predsjednica Grabar Kitarović i dodala da su one rezultat Radne skupine za izradu smjernica za daljnju fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj Republike Hrvatske.

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je uvjerenje kako će predstavljene preporuke naići na plodno tlo i kako će barem dio njih vrlo brzo biti usvojen s ciljem jačanja županija, gradova i općina u funkciji naseljenosti cjelokupnog državnog prostora te povećanja sigurnosti i životnog standarda stanovništva u svim hrvatskim krajevima.

Županije kao temeljni čimbenici regionalnog razvoja 

U osam skupina navedene su 34 konkretne preporuke, a u prvu se ubrajaju one koje se odnose na fiskalnu decentralizaciju te horizontalne i vertikalne promjene u ovlastima. U njima se ističe se da županije treba transformirati u snažne administrativne cjeline koje će biti temeljni čimbenici regionalnog razvoja  te u njima poboljšati međugradsku i međuopćinsku suradnju.

U skupini preporuka koje se tiču izvora financiranja predsjednica se zauzela za veću autonomiju jedinica javne lokalne i regionalne samouprave u određivanju lokalnih i regionalnih poreza, te za fleksibilizaciju komunalne naknade, koja bi postupno dovela do ukidanje poreza na kuće za odmor i spomeničke rente.

Osvrćući se na probleme duga i zaduživanja, predsjednica Grabar-Kitarović rekla je da je potrebno povećati iznos njihova ograničenja zaduživanja te iz izračuna njihove zaduženosti isključiti Grad Zagreb na kojeg se odnosi većina kumulativnog duga, čime se znatno smanjuje prostor za financiranje lokalnih jedinica, te promovirati tržišne oblike zaduživanja.

Zauzela se za bolje upravljanje imovinom jedinica lojalne i regionalne samouprave, uvođenje obaveze prikazivanja državnog proračuna po lokacijskoj klasifikaciji i povećanje fiskalne transparentnosti jedinica.

Milinović: Županijama treba dati instrumente na osnovu kojih će župani moći dokazati sposobnost ili nesposobnost

Okruglom stolu u Uredu predsjednice nazočili su ministri financija, uprave i EU fondova – Marić, Malenica i Pavić, državni tajnici, župani i predstavnici Udruge općina i gradova.

Ličko-senjski župan dr. Darko Milinović kazao je kako županijama treba dati instrumente na osnovu kojih će župani moći dokazati sposobnost ili nesposobnost.

Od poreza na dobit, i PDV-a, što je oko 300 milijuna kuna Ličko-senjska županija nema ništa. Bilo bi odlično kad bi županija mogla utjecati na neke poreze u lokalnoj sredini, tu bi župani mogli pokazati svoju sposobnost ili nesposobnost. Porezna reforma Zorana Milanovića nas je uništila, samo u Ličko-senjskoj županiji smo izgubili 50 milijuna kuna. Svakako treba pohvaliti porezne reforme ove Vlade. Ono što svakako treba ukinuti je “najbrži prst”, 9. veljače je bio natječaj, mi smo u 7.05 sati predali sve, i od šest projekata koje smo prijavili dobili smo ravno nula kuna. Ovo su samo neki od problema o kojima se treba otvoreno razgovarati, kazao je Milinović.

Župan Milinović je kazao kako bi najbolja “porezna” reforma bila kada bi lokalni, parlamentarni, europski i izbori za predsjednicu bili u isto vrijeme.

Kod nas su svake godine izbori, i zato nijedna Vlada nije imala hrabrosti donijeti takve reforme da izgubi sljedeće izbore. To zasigurno niti jedna Vlada neće biti spremna napraviti. Kad bi imali 2-3 godine bez izbora u Hrvatskoj, tada bi mogli nešto napraviti, zaključio je Milinović.

Zahvalivši svima koji su sudjelovali u izradi Preporuka, predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je uvjerenje kako će predstavljene Preporuke naići na plodno tlo i kako će barem dio njih vrlo brzo biti usvojen s ciljem jačanja naših županija, gradova i općina u funkciji naseljenosti cjelokupnog državnog prostora te povećanja sigurnosti i životnog standarda stanovništva u svim hrvatskim krajevima.

Predsjednica se nije složila s izjavama koje je o stanju u Hrvatskoj dao župan Radimir Čačić, ali je prihvatila ono što je rekao župan Darko Milinović.

-Ne slažem se s vašim stavom gospodine Čačić. Kao što je i Dado rekao, treba jačati funkciju županija, treba im dati dodatne instrumente u cilju osnaživanja njihovog rada.

Gs Press / c.p.L.O.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.