U Ličko-senjskoj županiji pod minsko-sumnjivim površinama nalazi se više od 14 km2. Neka  od tih područja nalaze se uz nekadašnju crtu razdvajanja paravojnih postrojbi i branitelja iz redova  Hrvatske vojske i Policije, a i danas predstavljaju  smrtnu opasnost za sve koji ondje zalaze. Pod minama se nalazi veliki dio  poljoprivrednih površina što, osim izravne ugroze za ljude, onemogućava poljoprivrednu proizvodnju. Slično je i eksploatacijom drvne sirovine u šumskim predjelima.

Kako bi se još jednom skrenula pozornost na ovaj problem, u dva lovačka društva s područja Gospića održana je  jučer edukacija o minskim poljima. Lovci  lovačkih udruga „Lika“ i „Oluja“ slušali su predavanja koja su održali članovi Udruge specijalne policije „Ose“ iz Siska. Predvodio ih je Srećko Telar, ratni zapovjednik te postrojbe koji je dio Domovinskog rata proveo i na ličkoj bojišnici.

-Cilj nam je educirati građane, u ovom slučaju mlađe  lovce, o opasnostima od minskih polja i  zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Naša ekipa je proteklih godina održala niz predavanja, od školske populacije do odraslih. Imamo veliko ratno iskustvo s minama i želimo naša znanja prenijeti na druge. Sada to činimo s ribolovnim, lovačkim i planinarskim udrugama čiji su članovi vrlo često u prirodi. Sigurnost ljudi je svakako na prvom  mjestu, rekao nam je nekadašnji zapovjednik sisačkih Osa Srećko Telar. Njegova četveročlana ekipa obilazi teren u suradnji s Ministarstvom branitelja, Hrvatskim centrom za razminiranje  i Udrugom „Hrvatska pomaže“. Tijekom ovih edukativnih radionica istaknut je nemar manjeg dijela izletnika koji na obavijesne table o minskim poljima gledaju kao na suvenire, trgaju ih i nose kućama. Samo prošle godine na ovaj neodgovorni način nestalo je u Hrvatskoj gotovo tisuću tabli što su se nalazile na područjima koja se još uvijek nalaze pod minama.

LSŽ/M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.