Četvrti dan mjeseca travnja u svijetu se obilježava kao Međunarodni  dan osvješćivanja opasnosti od mina i pomoći u protu-minskom djelovanju. Minski sumnjiva površina (MSP) na prostoru Republike Hrvatske sukcesivno se smanjuje i trenutno iznosi cca. 444  četvornih kilometara, što je  rezultat aktivnosti humanitarnog razminiranja i općih izvida. Minski sumnjivi prostor obuhvaća 9 županija, sa 64 grada i općina koji su zagađeni minama i ne-eksplodiranim ubojnim sredstvima. Pretpostavlja se da je MSP zagađen s  42.371 mina. Minsko sumnjivi prostor zagađen je i velikim brojem neeksplodiranih ubojnih sredstava, posebno u područjima intenzivnih borbenih djelovanja tijekom Domovinskog rata. Cjelokupni MSP na teritoriju Republike Hrvatske obilježen je s više od 14.024 oznaka upozorenja na minsku opasnost.

Ovim su povodima na području Ličko-senjske županije danas organizirana brojna  predavanja na tu temu. Aktivisti Crvenog križa, djelatnici Policije, učitelji-svi su dali svoj obol kako bi se zauvijek  zaustavile  zastrašujuće brojke vezane uz ovu crnu ostavštinu Domovinskog rata. Predavanja su održana u mnogim osnovnim i srednjim školama, dijeljeni su leci i promidžbeni materijali, a sve sa ciljem da se šira javnost još jednom upozori na  opasnosti koje nisu minule niti 22 godine od koca rata.

Gradsko društvo Crvenog križa Gospić posjetilo je OŠ „Dr. Jure Turić“ kako bi djeci nižih razreda  ukazalo na još uvijek prisutne minske opasnosti u dijelovima oko bivše bojišnice. Aktivist GD Crvenog križa Gospić Toni Jakšetić govorio je djeci o opasnostima koje vrebaju u nekim područjima, poučio ih kako postupati kada spaze predmete koji im nisu poznati ili su im sumnjivi i pokazao im najčešće vrste minsko-eksplozivnih sredstava. Direktor GD Crvenog križa Gospić Vlado Brkljačić u razgovoru ističe kontinuirane edukacije koje se provode na terenu u razgovoru ističe kako se svake  godine održi najmanje 50-ak ovakvih predavanja u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, ribolovnim i lovačkim udrugama. Cilj  je educirati  sugrađane svih uzrasta o opasnostima koje još uvijek vrebaju  u našoj blizini. Travanj je mjesec zaštite od  mina i tim povodom nastoji se  javnost dodatno educirati, ali i upoznati s crnim statistikama koje su još  uvijek  naša realnost. Unatrag 10 godina u Hrvatskoj su od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava smrtno stradale 203 osobe, dogodilo se 425 nesreća. Upravo su ovakve edukacije jedan od najboljih načina preventivnih  djelovanja u smislu zaštite od mina. Ravnatelj  OŠ „dr. Jure Turić“ Ivica Radošević podsjeća kako se o ovoj problematici u školi vrlo često govori, djeca rado prate predavanja i upoznaju se  s  opasnostima još uvijek kontaminiranih područja oko Gospića i  šire.

-Suradnja naše škole i Crvenog križa, kao i policije u smislu edukacije djece o opasnostima od mina zaista je izvrsna i učinkovita jer se neprestano ukazuje na opasnosti koje još uvijek vrebaju  u tim kontaminiranim područjima. Ironija je što smo 2009. godine proširivali školsku zgradu, pri čemu su radni strojevi iskopali ne-eksplodirani raketni projektil. Bilo je to na svega nekoliko koraka od mjesta gdje se danas održava ovo predavanje, rekao nam je ravnatelj Radošević, ravnatelj škole koja je tijekom Domovinskog rata najmanje 30 puta izravno pogođena topničkim i raketnim projektilima svih vrsta i kalibara. Pravo je čudo da  u tim napadima nitko nije smrtno stradao.

LSŽ/GsPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.