Sadjenje ribizla i aronije

Kako smo već i najavljivali, ovaj vikend (18. i 19. lipnja) planirana je volonterska akcija u budućem urbanom vrtu u Gospiću. Lokacija na kojoj se formira vrt je na području između stražnjeg parkirališta KIC-a Gospić i OŠ dr. Jure Turić.

Volonterske akcije su zamišljene kao mjesto učenja novih tehnika vrtlarenja na malim prostorima uz poštivanje permakulturnih i ekoloških načela vrtlarenja. Voditeljica projekta, gđa. Maja Lang Balija iskusna je permakulturistica koja tijekom volonterskih akcija nesebično prezentira svoja znanja i pomaže volonterima kod različitih pitanja vezanih uz povrtlarstvo.

Značaj urbanog ekološkog permakulturnog vrta u Gospiću vidljiv je upravo u povezivanju i uključivanju zajednice u stvaranje zajedničkog mjesta druženja. Urbani vrtovi se razvijaju diljem Hrvatske kao svojevrsni poljoprivredni poligoni i mjesto razmjene znanja. Prilikom definiranja konačnog izgleda vrta i njegovih elemenata dizajneri vrta vodili su računa o specifičnosti poljoprivredne proizvodnje na području Like, stoga će se u vrtu izrađivati visoke gredice i tople gredice koje na jednostavan način omogućuju produženje vegetacijske sezone. Kako bi dočarali mogućnost uzgoja na malom prostoru, primjerice balkonu, dio vrta je rezerviran za primjer balkonskog vrta i vrta okućnice u kojem je vidljiv uzgoj na 3 tipa vertikalnih gredica. Također, uvođenjem elemenata hotela za kukce i kućice za ptice osigurava se prisutnost kukaca i ptica, vrijednih pomagača svakog poljoprivrednika. Kao i svaki vrt i ovaj će imati dio predviđen za kompostiranje te glistarnik za proizvodnju kvalitetnog humusa.

Odabrana lokacija je pogodna zbog lakšeg pristupa građana, a i mjesto je povezivanja udruge Pčelice i OŠ dr. Jure Turića, odnosno omogućuje lakšu integraciju i socijalizaciju djece s posebnim potrebama s njihovim vršnjacima. Upravo iz tog razloga posebnost ovog vrta očituje se u postavljanju senzoričke staze koja će jednim djelom obuhvaćati stazu za bosonogo hodanje tj. uključivati će razne podloge poput pijeska, šljunka, drva i trave. Izvan staze napraviti će se senzorički „otočići“ sa raznovrsnim elementima za vježbanje fine motorike i za multisenzornu stimulaciju (vidna, slušna, okusna, dodirna i mirisna. Jedan od elemenata je i labirint koji će poslužiti za igru orijentacije.

Raspored volonterskih akcija:

Subota, 18. lipnja 2016. (od 8 do 12 sati)

Planirani radovi: Izrada začinske spirale

 Sađenje voćaka

 Izrada labirinta

 Postavljanje senzoričke staze

 Kopanje rupa za vertikalne gredice

Nedjelja, 19. lipnja 2016. (od 10 do 15 sati)

Planirani radovi: Postavljanje visokih gredica

 Postavljanje kompostare i glistarnika

 Postavljanje namještaja od paleta

Volonteri trebaju sa sobom ponijeti rukavice i alat poput motike, grablji, štihače, krampa i kante. Za volontere je tijekom akcije osigurana okrjepa.

Oba dana će se volonterske akcije odvijati i tijekom poslijepodneva na sjedištu udruge ZiR – Zajednica i Razvoj. Za dodatne informacije i prijave, molimo vas kontaktirajte nas na: 091 156 444 1, petra.anicic@lag-lika.hr.

GsPress

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.