Jučerašnji požar stana u Splitu još jednom je pokazao s kakvim se opasnostima vatrogasci svakodnevno susreću. Dramatične snimke i fotografije iscrpljenih vatrogasaca nakon intervencije brzo su obišle javnost, ali i ponovno otvorile temu odgovornosti pojedinca po pitanju protupožarne zaštite.

Dojava o požaru stana u Splitu zaprimljena je u Županijskom vatrogasnom operativnom centru Split u 9:06. Radilo se o požaru stana na 5. katu koji je u potpunosti izgorio, a požar je zahvatio balkone na 6. i 7. katu, ali se nije proširio na unutrašnjost tih stanova. Za vrijeme gašenja ozlijeđena su četiri vatrogasaca (dvojica su dehidrirala i imala temperaturni šok, treći je imao problema s disanjem te je obrađen na plućnom odjelu KBC-a Split, dok je četvrti zadobio porezotinu prsta i kirurški je obrađen). Ozlijeđena je i jedna prolaznica od krhotina stakla.

Na intervenciji je ukupno sudjelovalo 50 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila iz JVP-a Split te DVD-ova Žrnovnica, Vranjic i Split. Požar je lokaliziran u 12:06, a ugašen u 17:15 sati.

Gašenje požara u visokim objektima najzahtjevnija je vatrogasna intervencija. Ionako tešku situaciju zakomplicirala su dva faktora povezana isključivo s nemarom pojedinca. Prvi problem je bio nemogućnost prilaza objektu zbog parkiranih vozila. Kako bi omogućili prilaz vatrogascima, djelatnici „Split parkinga“ su morali premjestiti nekoliko vozila.  Vatrogasci su na većoj udaljenosti postavili vozila i morali razvlačiti cijevi do samog objekta što u ovakvim situacijama oduzima dragocjeno vrijeme.

Druga otežavajuća okolnost za vatrogasce je bila velika količina gorivog materijala koji je vlasnik stana skupljao i skladištio u stanu, zbog čega se u ovom požaru stvorila  vrlo visoka temperatura što je otežavalo gašenje. O visini temperature svjedoče i fotografije rastopljene vatrogasne opreme. U današnjim kućanstvima se nalazi velika količina lakozapaljivog materijala; od drvenog namještaja, plastike korištene u kućanstvu, odjeće do plinskih boca. Skladištenje dodatnih količina materijala povećava požarno opterećenje objekta i izravno ugrožava sustanare, ali i gasitelje.

Jučerašnji je požar primjer kako neodgovorno ponašanje pojedinca može imati katastrofalne posljedice. Još jednom pozivamo građane na odgovorno ponašanje.

Vatrogasci savjetuju:

  • ne parkirajte vozila na vatrogasnim prilazima
  • ne skladištite zapaljive materijale u kućanstvu
  • stubišta u zgradama moraju biti prohodna
  • redovito održavajte vatrogasne aparate.

Ukoliko primjetite požar odmah obavijestite vatrogasce na broj 193.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.