Vrijeme je da se počne normalizirati svakodnevni život jer svakim danom gospodarstvo sve više tone, upozoravaju iz HGK. Ipak sve ćemo morati drugačije organizirati.

Znamo da svi očekuju što brzu normalizaciju stanja, no moramo se svi naviknuti da život još mjesecima ipak neće biti kao prije, ni blizu…

Bojimo se da brzim popuštanjem mjera ne dođe do nekontroliranog širenja virusa. Sad smo zaštitili zdravlje nauštrb ekonomije, ali ne možemo ni zbog ekonomije ugroziti sve napore i zdravlje, onda će i ekonomija još gore nastradati.

Kaže nam to sugovornik koji sudjeluje u analizi i pripremi odluka Vlade o tome koje će restriktivne mjere popustiti. Vlada bi sutra ili do kraja tjedna trebala donijeti taj plan, a naš sugovornik nas uvjerava da se sve važe. Sigurno će biti faznog i blagog popuštanja mjera ako ostane dobra epidemiološka situacija.

Time odgovara i zahtjevu Hrvatske gospodarske komore koja je Vladi poslala zahtjeve da se otvore obrti, trgovine namještajem, automobila, a zatim i trgovački centri, da se vrati javni prijevoz, produlji radno vrijeme za trgovine koje sad rade. Tu su i prijedlozima zaštitnih mjera koje bi to trebale pratiti.

– Naši prijedlozi dolaze direktno od naših članica koje trpe velike gubitke zbog blokade i neaktivnosti. Smatramo kako nas je odličan posao Stožera civilne zaštite doveo u situaciju da više ne moramo birati između gospodarstva i zdravlja, nego možemo imati i jedno i drugo, uz dobro odmjerene sigurnosne mjere – rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Zaštitne mjere uključuju i, primjerice, manje stolova u kafićima te ograničen broj gostiju uz distancu, ograničen broj putnika u javnom prijevozu, zaštitne maske i zabranu više klijenata odjednom u frizerskim salonima itd.

Predsjednik Nacionalnog stožera Davor Božinović je također rekao da rade na izlaznoj strategiji i popuštanju, ali je napomenuo: “Ovo će potrajati”.

Dakle, ako krajem mjeseca neke mjere i olabave, još će biti strogi uvjeti zaštite od zaraze te će i dalje biti nužni distanciranje, zabrana većih okupljanja, gužvi u javnom prijevozu i sl. Život ćemo morati drugačije organizirati.

A jučer su neki restorani koji imaju dostavu i koje je državni inspektorat zatvorio dobili poništenje tih rješenja uz uvjet pridržavanja 11 preporuka Zavoda za javno zdravstvo.

Upravo zbog jako velikog opreza u procjenama epidemiološke situacije, nitko ne želi izaći ni s iole konkretnijim procjenama kako će završiti ova nastavna i akademska godina.

Krunoslav Capak i jučer je ponovio kako škola na daljinu ide dobro. Rekao je i kako on isto predaje na fakultetu, da sve dobro ide i da ne vidi razlog zašto akademska godina ne bi završila online. No nije sve tako jednostavno.

Pokretanje poslova podrazumijeva i povratak ljudi na radna mjesta, a to znači da njihova djeca moraju moći ići u vrtiće i škole. Stoga su i krenule neslužbene najave da će se upravo vrtićanci i učenici nižih razreda već početkom svibnja vratiti u svoje grupe i razrede.

Gs Press / 24sata.hr

Pročitajte više na: https://www.24sata.hr/news/povratak-u-zivot-u-kafice-po-dvoje-na-frizuru-s-maskom-688540 – 24sata.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.