U kabinetu župana ličko-senjskog potpisan je danas Ugovor o redovitom financiranju Vatrogasne zajednice. Uz sudjelovanje predsjednika Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije  Milana Jurkovića, vatrogasnog zapovjednika Hrvoja Ostovića bili su i najbliži županovi suradnici. Govoreći o važnoj ulozi vatrogastva na ovim prostorima župan dr. Darko Milinović istaknuo je podatak po kojemu su vatrogasci  do konca listopada 2017. na području ove županije imali  1116 intervencija.

-Još jednom se zahvaljujem na predanom radu naših vatrogasaca koji su lani intervenirali i u drugim županijama. Sjetimo se samo velikih požara na Velebitu, kod Lovinaca i na području Općine Plitvička Jezera kada je gorjelo na gotovo       2 000 hektara i kada su obranjene  kuće i gospodarske zgrade. Želim vam što manje intervencija u ovoj godini, zaključio je župan Milinović. Na dosadašnjoj uspješnoj suradnji  zahvalio se predsjednik Vatrogasne  zajednice Milan Jurković. Vatrogasna zajednica će ove godine obilježiti 25 godina od osnutka, pri čemu je zamolio župana Milinovića za pokroviteljstvo. Kako je istaknuo, početak djelovanja Vatrogasne zajednice  u ratnim i poratnim uvjetima bio je u znaku uništene i zastarjele tehnike, uz pomanjkanje educiranih vatrogasaca. Od onda su učinjeni ogromni pomaci, što se pokazalo u brojnim učinkovitim intervencijama.

-Vatrogastvo je ljubav i vatrogasci za uzvrat traže vrlo malo, zaključio je Milan Jurković i zahvalio se županu na stalnoj potpori.

Vatrogasni zapovjednik  Hrvoje Ostović iznio je pomalo zapanjujuće statističke podatke koji oslikavaju aktivnosti vatrogasaca. Pozdravio je potpisivanje Ugovora sa županijom kao dokaz kontinuiteta jedne suradnje koja u konačnici daje odlične rezultate.

-Vatrogastvo u ovoj županiji nije marginalizirano i hvala vam na tome. Župan je lani u više navrata bio na požarištima i uvjerio se o kakvim je teškoćama gašenja bilo riječi. Tijekom cijele 2017. naši su vatrogasci imali 1364 intervencije. Godinu ranije bilo je 878 intervencija. Od 4770 vatrogasaca sa 1713 vozila na intervencijama utrošeno je 15 tisuća radnih sati. Statistika kazuje da se svakih 6-7 godina ponavljuju ovako izražene požarne sezone. Naši su vatrogasci  lani šest puta djelovali na požarištima izvan naše županije i pri tome pokazali veliki stupanj profesionalnosti i požrtvovnosti. Lani se događalo da smo dnevno  imali po šest velikih požara. Prošla godina bila jre i u znaku požara epskih razmjera u Otočcu kada je izgorio bivši pogon Cosmochemije. Poučeni lanjskim iskustvima apeliram na sve gradonačelnike i načelnike općina da ove godine angažiraju što veći broj pomoćnih vatrogasaca. Vatrogasci ne gase samo požae, oni pomažu u svim elementarnim nepogodama i drugim nedaćama, rekao je Hrvoje Ostović. Potpisani  Ugovor iznosi 329 tisuća kuna, nakon čega je župan Milinović istaknuo kako se nada da će se tijekom godine ova kvota dodatno povećati.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.