Nakon rekordne turističke sezone u 2015. godini, javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i „Nacionalni park Plitvička jezera“ odlučile su dio svojih rastućih godišnjih prihoda uložiti u programe koji unaprjeđuju kvalitetu života djece u Hrvatskoj, s naglaskom na podršku najmlađima i najranjivijima.

Potpisivanjem ugovora o donaciji između Javne ustanove „Nacionalni park Plitvička jezera”, Javne ustanove „Nacionalni park Krka” i UNICEF-a, javne ustanove priključuju se rastućoj obitelji Čuvara djetinjstva, koji svojim donacijama pomažu da sva djeca u Hrvatskoj dobiju priliku odrasti u zdrave i sretne osobe. Povodom potpisivanja ugovora predstavljena je i izložba učenika Osnovne škole Voltino o ciljevima održivog razvoja.

„Zadovoljstvo je kada uložen trud rezultira tako sjajnim rezultatima kao što je to bilo u prošloj turističkoj sezoni. Svoje zadovoljstvo želimo podijeliti, a rezultate umnožiti. Uz brojne lokalne inicijative i humanitarne akcije, ovom donacijom uvećavamo dobre rezultate u korist najranjivije djece širom Hrvatske”, poručila je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Plitvička jezera” Natalija Božičević prilikom potpisivanja ugovora.

„Očuvanjem prirode postižemo najvažniji dio svoje zadaće, no brigom o generacijama koje će nastaviti tamo gdje smo mi stali, ulažemo u zajedničku sadašnjost i budućnost”, izjavio je ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka” Krešimir Šakić.

Donacijom UNICEF-u obje ustanove, koje već niz godina podržavaju lokalne projekte za djecu, šire doseg skrbi za djecu na cijelo područje Hrvatske, a UNICEF dobiva novog saveznika za unaprjeđivanje prava djece, osobito najranjivijih skupina.

„Od srca zahvaljujemo što su obje institucije, koje svijet prepoznaje po bogatstvu prirodne raznolikosti, odlučile proširiti svoja ulaganja u djecu. Pored investiranja u lokalne projekte, nacionalni parkovi Krka i Plitvička jezera od danas pružaju podršku i sustavnim ulaganjima u djecu diljem Hrvatske kojoj su uskraćene brojne mogućnosti. Primjerice, svako treće dijete predškolske dobi nema priliku ići u vrtić, a brojna djeca s teškoćama u razvoju nemaju pristup osnovnim uslugama, poput terapeuta, logopeda i slično. Zajedno s našim novim saveznicima možemo to promijeniti. Ovo ulaganje, kao i svako ulaganje u djecu, višestruko će nam se vratiti“, poručila je prilikom potpisivanja Valentina Otmačić, predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku.

Istraživanja provedena u SAD-u pokazala su kako se ulaganja u ranjive skupine djece u ranoj dobi društvu vraćaju sedmerostruko.

GsPress/Foto:N.Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.