U Sali za sastanke Ličko-senjske županije danas je potpisan Sporazum o suradnji na projektu „Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu na području Ličko-senjske županije“. Sporazum su potpisale sve jedinice lokalne samouprave osim Grada Gospića i Općine Plivička jezera.

Detalje ovog projekta je pojasnio župan Darko Milinović.

-Mislim da danas nije potrebno nikome naglašavati prednosti širokopojasnog interneta, od televizije, internet bankasrstva, telefonije itd. Širokopojasni internet je sadašnjost, ali i budućnost u funkcioniranju ove županije i čitavog svijeta. Želim se zahvaliti svim načelnicima i gradonačelnicima koji su prepoznali iskrenost županije u objedinjavanju jedinica lokalne samouprave kako bi bili sigurni da ćemo dobiti 85% bespovratnih sredstava preko HAKOM-a iz Europske unije. Na području županije moramo dobiti 10 tisuća kućanstava gdje komercijalni teleopreateri nemaju interesa jer je to jedan od uvjeta kako bi povukli preostala sredstva. Danas su se očitovali i potpisali svi osim Grada Gospića i jutros je poslao i načelnik Korenice dopis da neće potpisati, iako je jučer rekao da hoće. U cilju dobre suradnje pozivam i Grad Gospić i Općinu Plitvička jezera bez ikakvih skrivenih namjera da se priključe ovom prijektu kako bi mogli pristupiti daljnjoj realizaciji, od javne rasprave, pa do javnog natječaja. Ono što moram reći, ovo jedinice lokalne samouprave neće koštati niti jedne kune. 85% bespovratnih sredstava, 15% će financirati oni teleoperateri koji prođu na javnom natječaju. Svi oni koji budu išli sami u ovaj projekt teško da će zadovoljiti uvjete natječaja i ostati će bez sredstava. Čini mi se da je Grad Gospić usamljen u tome da će ići sam. Želim im uspjeh i ostavljam im mogućnost da razmisle i priključe se ovom projektu, i oni i Korenica, kazao je župan Milinović.

Zamjenik gradonačelnika Grada Novalje Marijan Šuljić je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ovog Sporazuma.

– Nama je u Novalji ovo značajno iz dva razloga. Novalja je turistička destinacija i moderni turist uz uslugu smještaja prvu uslugu koju traži je pristup internetu, i to internetu velikih brzina, a ovaj projekt nam upravo to omogućuje. Ovakvim projektima se uvelike poboljšava kvaliteta života domicilnog stanovništva. Danas na području Grada Novalje imamo djelove naselja koji zbog loše kvalitete linija ne mogu imati MaxTV televiziju i ovi projekti će to otkloniti, kazao je Šuljić.

Gs Press / Nick

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.