Iza nas je Dan grada Gospića. Ako je suditi po raznolikosti sadržaja čini se da je ovogodišnja proslava bila podosta raznolikija od ranijih. Mnoštvo kulturnih, sportskih i društvenih sadržaja nisu davali mjesta sumnji da se sve činilo kako  bi se zadovoljili ukusi širokog kruga građana. Pomalo su nepravedno pali u drugi plan podaci o tome što se radilo (a i danas se radi) da bi život u županijskom središtu bio kvalitetniji. Prisjetimo se naglasaka što ih je tijekom svečane sjednice Gradskog vijeća dao gradonačelnik Petar Krmpotić.

-Izgradnja nove gradske tržnice vrijedne oko 7 milijuna kuna je projekt od koje građani i proizvođači puno očekuju. Bit će to mjesto plasmana proizvoda OPG-a, što će svakako poticati poljoprivrednu proizvodnju. Ovaj projekt se financira iz proračunskih sredstava. Nastavljamo s izgradnjom kolektorskog sustava u Bilajskoj ulici, a odmah se nastavljaju radovi u Budačkoj ulici. Ovo je trojni projekt jer se financira  sredstvima Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta i Grada Gospića, u  vrijednosti od oko 10 mil. kuna. Pri kraju su i radovi na trećoj stambenoj zgradi iz sustava POS-a sa 30 stanova, gdje će svoje domove naći mlade obitelji. Odlagalište komunalnog otpada Rakitovac  u zadnjoj je fazi sanacije, uz vrijednost radova od 20 mil.  kuna. Grad Gospić je od strane Državne revizije i ove godine dobio bezuvjetni nalaz, na što moramo biti ponosi, istaknuo je   gradonačelnik Krmpotić. Promašeni eksperiment Vlade  Z. Milanovića o izbacivanju Gospića iz skupine područja  od posebne državne skrbi stajao je lani gradski proračun oko 15 milijuna kuna. Ovome valja dodati da mnogi građani više ne ostvaruju pravo na povrat poreza. Na  svečanoj sjednici Gradskog vijeća  dodijeljene su  nagrade i javna priznanja povodom  Dana grada Gospića. Javno priznanje dobilo je Amatersko kazalište Gospić, župnik Zlatko Sušić iz Bilaja, Poslovno-izletnički centar „Rizvan City“ iz  Rizvanuše i Opća bolnica Gospić. Nagrada Grada Gospića ove godine dodijeljena je Interventnom timu GD Crvenog križa Gospić.

Kruna obilježavanja Dana grada Gospića bila je na blagdan Svete Marije Magdalene. Grad Gospić, Ličko-senjska županija, braniteljske udruge i mnogi građani toga jutra su se poklonili  onima koji su se žrtvovali za Domovinu. U prepuno katedrali svetu misu predvodio je osobno biskup mons. Križić. Iz njegove propovijedi dovoljno je istaknuti samo dvije  rečenice.

-Vjera, Domovina  i obitelj preuzvišeni su ciljevi za  koje su mnogi nesebično dali svoje živote. Takve, najbolje među nama, mi nemamo prava zaboraviti!!!

Večernji sati na Dan grada Gospića najprije su pripali  postrojavanju starih postrojbi iz nekoliko gradova. Etno-gastro priredba „Gospić i prijatelji“ bila je u  znaku mnoštva biranih delicija s područja Rovinja i Like. Kušala su se vrhunska jela, pila ista takva vina. Nakon nastupa KUD-ova na red je došao popularni Ivan Zak. U širem krugu ispred pozornice na Trgu S. Radića bilo je teško pronaći mjesto. Manifestacije povodom Dana grada Gospića se nastavljaju do 6.  kolovoza, do kada traje ovogodišnji festival „GrockS“. Sve navedeno ima još jedan smisao: potvrditi Gospić kao mjesto gdje valja doći, obići neke sadržaje, uživati u gostoprimstvu i na korak dalje biti u gotovo netaknutoj prirodi. To su prednosti kakve nam valja iskoristiti.

Gs Press / N. Mraović

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.