Poklade (Karneval lat. caro: meso + levare: dignuti; u značenju „zbogom mesu”) je svečano razdoblje prije korizme u kojem se priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi. U Hrvatskoj se uz karneval ravnopravno spominju mesopust, poklade ili fašnik (wikipedija). Tradicija obilježavanja fašnika seže daleko u povijest, a korijene vuče iz kršćastva.  U 9. stoljeću, u vrijeme Grgura Velikog  propsana je crkvena mjera koja obvezuje da se u ponedjeljak i utorak, uoči Pepelnice posti. Nedjelja koja predhodi Pepelnici nazvana je bezmesna nedjelja. Što bi zapravo bio i doslovan prijevod izvorno latinskog pojma Carne Vale (zbogom meso). Postoje i tumačenja da je riječ karneval nastala i po drugom kriteriju, od također latinskog Carrus Navalis (brod na kotačima). Brodovi na kotačima bili su dio proljetne svečanosti posvećene božici Izidi (Isidis Navigum) u Italiji tijekom 14. i 15. stoljeća. Ta je tradicija preseljena i u hrvatske obalne krajeve, kola prerušena u brodove česta su i u primorskim karnevalima, odnosno maškarama.

Poklade završavaju uoči Pepelnice i predstavljaju svojevrsnu opreku ozbiljnosti korizme. Običaji koji prate Gorski kotar i Liku su da se pravi povatica od dizanog tijesta s nadjevom od sira, jabuka ili oraha, te krafne.

Pepelnica ili Čista srijeda je kršćanski spomendan kojim započinje korizma. Slavi se 40 dana prije Uskrsa, ne računajući nedjelje jer dan Gospodnji ne trpi posta i predstavlja dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta. Poruka Pepelnice s kojom počinje preduskrsno pokorničko vrijeme dade se sažeti u jednoj rečenici: “Obrati se čovječe, dok još imaš vremena!” Zgrabite šansu, pomirite se s Bogom i vašem životu dajte novi pravac! Običaj korizme nastao je u 4. stoljeću. Dugo vremena korizma se svetkovala velikom strogošću. Tako su npr. vjernici prvog tisućljeća koji su počnili teški grijeh, morali provesti korizmu izvan zajednice u ekstremnim slučajevima samo u vreći i pepelu. Tek na Veliki četvrtak opet bi bili primljeni u zajedicu.

Prema crkvenom Zakoniku post i nemrs kršćani su dužni održavati na Pepelnicu i Veliki Petak, dok nemrs obvezuje na sve petke u korizmi. Post, dopušta samo jedan obrok (do sitosti) na dan i obvezuje sve vjernike  od 18. do 60. godina života (s izuzetkom bolesnika). Nemrs zabrnjuje samo mesnu hranu toplokrvnih životinja na sve petke u godini (osim zapovjednih blagdana) i obvezuje od 14. godine.  Ostaje preporuka Crkve da se kroz cijelu korizmu posti, da se odričemo od loših navika ili onoga što nije nužno za život, kao npr. gledanje TV, odricanje od interneta, izbjegavanje zabava, pušači da ne puše, odricanje od alkohola, od kava, djeca od čokolade i sl.

GS Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.