S ciljem poboljšanja stanja sigurnosti u prometu na cestama, te smanjivanja smrtnog stradavanja i teškog ozljeđivanja u prometu na cestama, na području Policijske uprave ličko-senjske će se temeljem statističkih pokazatelja u odnosu na mjesto i vrijeme i okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama s nastradalim osobama, pojačati nadzor i sankcioniranje tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ i to: alkoholiziranost vozača, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa i distrakcije (u prometnom smislu nepropisne uporabe mobitela), s obzirom na značajan udio navedenih prekršaja kao uzroka prometnih nesreća.

U prvih osam mjeseci 2017. godine na području PU ličko-senjske evidentirane su  733 prometne nesreće (732 – 2016.),  u kojima je poginulo 12 osoba (8 – 2016.), teško su ozlijeđene 73 osobe (68 – 2016.), a lakše je ozlijeđeno 225 (227 – 2016.) osoba.

Razvidno je da je broj nesreća na gotovo istoj razini kao i u 2016. godini, dok je broj poginulih i teško ozlijeđenih osoba veći.

Analizirajući prometne nesreće, vidljivo je da se najteže prometne nesreće događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije. I nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom, odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama.

Stoga će se osigurati vidljiva i kontinuirana nazočnost policijskih službenika na cestama, te maksimalno pokrivanje svih cestovnih pravaca koji se prema analitičkim i statističkim pokazateljima iskazuju kao ugroženi, provodit će se ciljane aktivnosti na mjestima i u vrijeme događanja najtežih prometnih nesreća, posebice u dane vikenda.

Posebna pozornost posvetit će se mladim vozačima i recidivistima, te će se intenzivirati preventivno – represivne mjere prema ciljanim skupinama sudionika u prometu, odnosno vozačima mopeda, motocikala, bicikla i pješacima.

I ovom prilikom upozoravamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače da se pridržavaju prometnih propisa, odnosno da:

 • – brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti,
 • – poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 • – ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • – prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,
 • – koriste sigurnosni pojas na prednjim i stražnjim sjedalima u vozilu,
 • – koriste zaštitnu kacigu,
 • – pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 • – ne ulaze u rizična pretjecanja bez obzira na žurbu,
 • – ne koriste mobitel tijekom vožnje, a ako ga već moraju koristiti da to čine pomoću naprave koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke,
 • – pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
 • – ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite odjeću svjetlijih boja,
 • – biciklisti, budite propisno označeni, (preporučamo da budete što vidljiviji, odnosno označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom), uz obavezno takvo opremanje prilikom vožnje van naselja noću, kao i danju u slučaju smanjenje vidljivosti,
 • – mopedisti i motociklisti – vozite s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlom tijekom cijele godine, koristite propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu, ali i drugu motociklističku opremu (jakna, hlače, štitnici, čizme, rukavice), krećite se dopuštenim brzinama, tijekom vožnje u skupini – krećite se jedan iza drugog, ne precjenjujte vlastite mogućnosti, odnosno ne podcjenjujte opasnosti u prometu.

 Gs Press / Policijska uprava ličko-senjska

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.