Zajedničkim snagama Centra za poljoprivredu, hranu i selo, Grada Gospića i LAG LIKE zasađen je pokusni voćnjak šljiva na parceli u Mušaluku. Radi se o projektu kojega je LAG LIKA u suradnji s Gradom Gospićem i Poljoprivrednim institutom u Osijeku pokrenuo prije više od godinu dana uvodnim predavanjima. Ovim projektom revitalizirati će se uzgoj šljiva u Lici uz stručnu pomoć znanstvenika s Poljoprivrednog instituta i Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo. Ovo je važan korak u razvoju suvremenog šljivarstva na ovom području i osnova za izgradnju reprodukcijskog centra za šljivu te stvaranje banke biljnih gena.

– Prije godinu dana u gradskoj upravi sastali smo se sa vočarima sa područja grada Gospića koji su iznjeli svoje probleme te smo nakon toga stupili u kontakt sa Hrvatskim centrom za poljoprivrednu hranu i selo dr. Dugavićem i dr. Vujevićem i zatražili pomoć.  Rezultat toga je sadnja današnjeg polja, testnog polja gdje će se naši vočari moći educirati o uzgoju i sadnji šljiva, naravno i svemu onome što ta šljiva podrazumjeva, kako bi poboljšalo svoje financijsko stanje ili jednostavno živjeli od svog rada, kazala je zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić koja je i sama sudjelovala u sadnji ovih šljiva.

Za sadnju ove sorte – “Bistrice” odlučeno je prema savjetu Hrvatskog centra za poljoprivrednu hranu i selo (HCPHS) iz razloga što je ta šljiva svojstvena Lici.

Gs Press / Nikola Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.