Prije 29 godina su pripadnici četničkih formacija i milicije tzv. SAO Krajine 13. listopada ’91. započeli masakr  nad Hrvatima Široke Kule, Mušaluka, Vukšića i Ličkog Osika. Bio je to sračunat pokolj u svrhu etničkog čišćenja od hrvatskog stanovništva. Pobunjeni Srbi su tog prvoga dana krvoprolića ubili osam Hrvata, a pokolj se nastavio idućih dana da bi do konca Domovinskog rata dosegao brojku od 40 civila. O motivima ubojstava dovoljno govori i podatak kako je tada likvidirana i peteročlana srpska obitelj Rakić. Među žrtvama je bila djevojčica Verica Nikšić stara 13 godina ubijena zajedno s majkom Mandom i 17-godišnji dječak Ivica Nikšić. Sva imanja ubijenih potom su sustavno opljačkana i zapaljena. Tijekom rata najviše su ubijani civili starije životne dobi.

Prvih osam žrtava zlikovci su zapalili zajedno s jednom kućom. Tijela ostalih ubijenih su spaljena ili pobacana u kraške jame na nekoliko lokacija na Ljubovu, u tzv. jame Golubnjače. Rodbina i danas traga za 10 najmilijih. Danas se u središtu Široke Kule okupilo mnoštvo. Tišinu je jedino prekidalo čitanje 40 imena ljudi, žena i djece koji su na sebi osjetili zlikovačku  mržnju egzekutora. Rodbina, prijatelji i mnogi građani ponovno su poklonili dušama ubijenih civila Široke Kule i okolice. Vijence su najprije položile obitelj ubijenih, njihovi prijatelji i rođaci. U ime Ministarstva branitelja vijenac je položio državni tajnik Darko Nekić. U izaslanstvu Ličko-senjske županije žrtvama se poklonio Milan Kolić kao savjetnik župana za branitelje, zatim Josip Dragičević, predsjednik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Ličko-senjske županije, kao i županijski pročelnici.

Slijedili su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Grada Gospića, Hrvatske vojske i policije. Riječi molitve kazivao je župnik Luka Blažević koji je potom predvodio svetu misu u obližnjoj crkvi Svetog Mateja.

GS press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.