Nakon što je urednik portala Lika online “pozvan” (dobrovoljno dođi jer u protivnom ćemo te privesti) na obavijesni razgovor jer se drznuo pisati o šefu ličke policije brojne redakcije nacionalnih medija jučer su kontaktirale glavnog urednika Hrvoja Jurkovića i glasnogovornicu PU ličko-senjske. U nastavku teksta u cijelosti prenosimo vijest koju je o ovome slučaju objavio portal Direktno.hr.

“Milicija trenira strogoću” – Novinar na obavijesnom razgovoru nakon teksta o šefu ličke policije

U Ličko-senjskoj županiji, čini se, nema mira za novinare. Nakon što je prije nekoliko mjeseci nekolicina ličkih novinara bila pozvana na obavijesne razgovore, takva čudna praksa se ponavlja.

Podsjetimo, kako je Direktno već pisao, djelatnik Komunalca d.o.o., iz Gospića 22-godišnji Ivan Nikšić tvrdi da je bio verbalno napadnut od strane načelnika PU Ličko-senjske Ante Podnara. Naime, kako on kaže, zatekao je njegovo vozilo bez plaćene parkirne karte te stavio kaznu.

Nakon postavljanja kazne verbalno ga je, kako Nikšić tvrdi, iznapadao već spomenuti šef PU i prijetio mu otkazom. Ivan Nikšić je poslije i završio na obavijesnom razgovoru jer je taj okršaj završio na lokalnom portalu.

Ante Podnar je kasnije u svojoj izjavi optužio šefa komunalnog poduzeća da mu je namjestio cijeli događaj i da je za to iskoristio Ivana Nikšića s kojim se inače druži Podnarov sin te je digao tužbu protiv Nikšića i portala koji su jednostrano obavijestili o događaju.

Međutim, ispitivanje novinara u Lici se nastavlja. Danas se u svojstvu osumnjičenika u PU ličko-senjsku morao javiti Hrvoje Jurković, glavni urednik portala Lika online.

Jurković je prije nekoliko tjedana objavio tekst u kojemu je opisao verbalni duel prvog čovjeka ličko-senjske policije i komunalnog redara. Čini se da je floskula “uznemiravanje javnosti” postala novi način za borbu protiv novinara i urednika lokalnih portala. Hrvoje Jurković se odazvao pozivu u svojstvu osumnjičenika. Prenosimo njegovu izjavu s Lika onlinea u cijelosti:

“Inspektor koji me ispitivao bio je vrlo korektan. U razgovoru se isticalo kako je „javnost uznemirena“ zbog benignog konflikta policajca i komunalnog redara. U PU ličko-senjskoj odavno vrijede dvostruki kriteriji. U puno navrata su neki mediji objavljivali teške optužbe, uvrede i izmišljotine protiv ovdašnjih sudaca, DORH-a, političara, novinara, gospodarstvenika… To su bili redovno politički intonirani tekstovi čija prizemna retorika gotovo po pravilu vrijeđala cijele obitelji. Kada za nekoga javno ustvrdite i objavite izmišljotinu da je npr. pokušao izvršiti puč (???) protiv načelnika PU, preko toga se lakonski prelazi. Ali kada objavite istinu o konfliktu između toga istoga načelnika i komunalnog redara, to je strašna stvar koja uznemirava javnost. Ne mislim stati u svojem radu, a na ušutkavanje i treniranje strogoće nad novinarima ne pristajem”, decidirano ističe Hrvoje Jurković koji je na razgovoru proveo 90 minuta.

O navedenom obavijesnom razgovoru poslali smo upit Policijskoj upravi Ličko-Senjskoj i dobili sljedeći odgovor od njihove glasnogovornice Željke Butković kojeg navodimo u cijelosti:

”Nije istina da je priveden, pozvan je u policijsku upravu, ali nije priveden. Pozvan je na razgovor o okolnostima prekršaja članka 16 Zakona protiv javnog reda i mira – to vam je tko izmišlja ili širi lažne vijesti kojima se remeti mir i spokoj građana”.

Direktno.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.