Ovih je dana u Hrvatskoj započelo provođenje operativne akcije „Mir i dobro“ koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi od 1993. godine. Akcija će trajati od  13. prosinca 2019. godine do 8. siječnja 2020. godine. Ovim povodom danas je u Policijskoj upravi ličko-senjskoj održana konferencija za medije kojoj su prisustvovali voditelj Službe policije Josip Dujmović, policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Alen Rotvajler, voditelj Odjela inspekcije Službe civilne zaštite Pejo Martinović, voditelj Službe civilne zaštite Joso Živković i predstavnica Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije dr. Iva Dumančić.

Voditelj Službe policije Josip Dujmović naglasio je da se mnoge važne činjenice vezanu uz ovu problematiku.

Sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima kao i svih prijašnjih božićnih i novogodišnjih blagdana i ove godine očekuje da će veći broj građana nazočiti upriličenim svetim misama i okupljati se na organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i gradskim trgovima, te da je cilj ove akcije sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. Prošle godine za vrijeme provođenja akcije privremeno su oduzeta tri komada oružja i tri  pirotehnička sredstva, evidentirano je šest prekršaja nezakonitog posjedovanja oružja, za što je prijavljeno šest punoljetnih osoba. Na sreću nije bilo evidentirano  kaznenih djela, niti propucavanja stanova, kuća i slično, kao niti ozljeđivanja osoba. Policijski službenici ove policijske uprave će i ove godine kontaktirati predstavnike civilne vlasti na razini županije, gradova i općina, ravnatelje obrazovnih ustanova s ciljem da se građani upozore na opasnosti od zlouporabe oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, kao i raznih improviziranih sredstava kućne izrade. Policija će tijekom provođenja operativne akcije „Mir i dobro“ u cestovnom prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehničkih sredstava preko graničnih prijelaza, zaključio je Dujmović.

Voditelj Odjela inspekcije Pejo Martinović upoznao je prisutne s načinom prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava koja građani mogu koristiti, što je propisano Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

Pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine u prodavaonicama i kioscima, ali osobama starijim od 14. godina. Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina i njihova uporaba dozvoljena je istima u razdoblju od 27. prosinca do 01. siječnja. Uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2, F3, T1 i P1 zabranjena je: u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u slučajevima uz odobrenje MUP-a RH, rekako je Pejo Martinović.

Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Alen Rotvajler pojasnio je kako rukovati na siguran način pirotehničkim sredstvima kategorije F1, F2 i F3 i na kojoj sigurnosnoj udaljenosti se osobe moraju nalaziti kada rukuju s istima. Pirotehnička sredstva kategorije F1 čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi, a sigurnosna udaljenost je pet metara.

Dr. Iva Dumančić iz Hitne medicinske službe istaknula je da su najčešće ozljede koje nastaju prilikom rukovanja pirotehničkim sredstvima opekline, rastrgnuća kože, potkožja, prstiju, cijele šake, ozljede lica, ozljede očiju i uha. Naglasila je da najčešće dolazi do takvih ozljeda jer djeca najčešće predugo zadržavaju pirotehnička sredstva u rukama, ona prerano eksplodiraju, te tako dolazi do rastrgnuća, tj. do amputacija.

Voditelj Službe civilne zaštite Joso Živković pohvalio je suradnju s policijskim službenicima i istaknuo da su u 2019. godini zajedno održali edukacije u svim osnovnim školama na području županije, gdje su učenike upoznali sa svim opasnostima koje prijete od nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima i minsko-eksplozivnim sredstvima.

PU ličko-senjska je uputila apel građanima da se pridržavaju zakonskih odredaba kako policijski službenici u predstojećem blagdanskom razdoblju ne bi morali poduzimati represivne mjere.

Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati. Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite! Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive zbog čega poučite djecu o mogućim posljedicama nepravilnog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.  

Odrasli, budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima, upozorio je na kraju Josip Dujmović.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.