Drugi po redu segment projekta „Promocija obrazovanja za poduzetništvo i obrt u Ličko-senjskoj županiji“ zaživio je danas u Domu kulture Perušić kroz  kampanju „Zeleno gospodarstvo“. Ličko-senjska županija, gradovi Gospić i Novalja, općina Perušić, LIRA, Obrtnička komora Ličko-senjske županije i Udruga „Gačanka“ iz Otočca zajedničkim će radom provesti u djelo ukupno četiri kampanje projekta sufinanciranog od strane Europske unije.

U ime nositelja projekta, Ličko-senjske županije, nazočnima se najprije obratila Valentina Bublić, pročelnice Odjela za društvene djelatnosti koja je posebno pozdravila izlagače i zahvalila im se na angažmanu. U dvorani su svoje proizvode izložile osnovne škole Perušić i „Anž Frankopan“ iz Kosinja, kao i Strukovna škola Gospić, što je Valentina Bublić posebno istaknula jer se cijeli projekt prvenstveno veže uz intenzivnije uključivanje mladih u gospodarske aktivnosti. Na ukupno 23 štanda posjetitelji su mogli vidjeti i kušati proizvode OPG-a, OŠ „Perušić besplatno je dijelila svoj eko-deterdžent proizveden isključivo od  prirodnih sastojaka, dok su učenici OŠ „Anž Frankopan“ s ponosom predstavili mnoštvo ukrasnih predmeta proizvedenih od recikliranog  otpada. Nekolicinu svojih izuma i solarni automobil izložili su učenici i profesori Strukovne škole Gospić. Manifestaciju su nastupom otvorile mlade snage HKUD-a Perušić, izazvavši gromki aplauz podrške.

Zeleno gospodarstvo u praksi i na primjerima, tema je koja je okupila stručnjake iz raznorodnih područja djelovanja. Hrvatske šume su stavile naglasak na održivom gospodarstvu, a o obnovljivim izvorima energije više su pojasnili  predstavnici peletare „Viševica“ iz Perušića. Predavanje „Održivi razvoj obnovljivi izvor energije“ realizirala je Vikica Lulić, dip. ing. el.

Dio ove manifestacije bit će i sajamskog karaktera, s naglaskom na tradicionalnu ličku gastronomije, kao i različite uporabne, ukrasne i odjevne predmete. Nastavak ovoga projekta dogodit će se u Gradu Novalji s kampanjom „Eko proizvodnja“, te u Otočcu „Budućnost obrta i poduzetništva i uloga cjeloživotnog učenja mladih Ličko-senjske županije“.

M.Smolčić/Foto: N. Mraović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.