Ovih se dana prema Hrvatskoj se pruža greben azorske anticiklone, koja je donijela smirivanje vremena i buru, ali i dalje ne posve stabilno vrijeme. Lokalni su pljuskovi zabilježeni najviše na istoku Hrvatske.

Najnoviji prognostički modeli očekuju da će naše krajeve tijekom petka zahvatiti hladna fronta, koja će osim pljuskova, ponegdje i nevremena, donijeti i značajniji pad temperature zraka. Do tada, očekuje se barem djelomice sunčano vrijeme s najvišim dnevnim temperaturama od 27 do 32°C, a najtoplije će biti u četvrtak.

Prema izračunima prognostičkih modela temperatura će se od četvrtka u 14 sati do petka u 14 sati ponegdje sniziti za više od 15°C, a američki GFS prognozira ponegdje i pad temperature za više od 20°C!

Širenje hladnog zraka sa sjevera tijekom petka: očekivane temperature zraka u petak 22.6. u 14 sati, izvor: GFS / Neverin.hr

Tako će dijelovi središnje Hrvatske nakon 30°C tijekom četvrtka, u petak po najnovijem GFS modelu mjeriti svega 8 ili 9°C, a u Gorskom kotaru i još manje, oko 5°C. Visinske karte ukazuju da će na visini od 850 hPa (oko 1400 metara) temperatura pasti na samo 2°C, tako da na najvišim vrhovima Gorskog kotara može i zasniježiti!

https://www.neverin.hr/vijesti/produzeni-vikend-u-znaku-zamjetnijeg-pada-temperature-zraka-ponegdje-i-za-vise-od-15c/

Gs Press / Alen Šterpin / Neverin.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here