Zbog sve prisutnije pojave afričke kuge u državama okruženja Ministarstvo poljoprivrede RH je još zimus počelo s edukacijama i zaštitnim mjerama protiv bolesti koja je već desetkovala populaciju divljih i pitomih svinja naših susjeda. Uzgajivači i lovci su morali eutanazirati stotine tisuća svinja u Bugarskoj, Madžarskoj i Rumunjskoj. Ovih dana se uoči tradicionalnog kolinja održavaju brojni seminari i provode mjere pojačanog nadzora i postupaka vezanih uz kolinje. Više o svemu rekao nam je direktor Veterinarske stanice Gospić dr. vet. med. Tomislav Rukavina.

Zbog pojave ove bolesti došlo je do promjena vezanih uz proizvođače, trgovce i same konzumente svinjskog mesa. Ta je bolest potvrđena u našem okruženju pa je pitanje dana kada će se pojaviti kod nas. Mjere zaštite su rigorozne pa je zato već početkom ove godine krenula provedba mjera za sprječavanje širenja ove bolesti. Propisane su mnoge mjere kojih se moraju prodržavati svi koji dolaze u kontakt sa svinjama. Spomenimo samo redovno pranje i čišćenje svinja, dezinfekcijske barijere, čišćenje automobila i obuće… Dakle čišćenje svega što bi moglo kontaktom prenijeti virus afričke kuge. Svako gospodarstvo koje drži svinje dobilo je kategoriju. Kategorija „nula“ su sva gospodarstva koja drže po jednu svinju za vlastitu proizvodnju mesa. Kategorija 1 obuhvaća najveći broj ličkih gospodarstava jer drže 2-3 svinje. Vlasnici te kategorije gospodarstava su dužni od 15. listopada dužni prilikom kolinja zvati veterinara da im izvši pregled životinja prije stavljanja svinja u proizvodnju, odnosno kolinje i u prodaju. Vetrinar je u tom slučaju dužan obaviti klinički pregled svinja. Za jednu do deset svinja pregled se plaća 180 kuna, ako ima od 11 do 100 svinja onda vlasnik plaća 750 kuna. Drugi dio kliničkog pregleda vezan je uz klanje svinja za vlastite potrebe. Prema novim odredbama veterinar ne smije pregledati ispravnost uzoraka mesa na trihinelu, ako prethodno nije obavljen klinički pregled svinje prije kolinja. Na ovaj način je trihineloza, bolest opasna po ljudsko zdravlje, stavljena u isti odnos kao afrička kuga koja je ekonomski vrlo štetna, ali nema posljedica na ljude. Striktnost pridržavanja ovih odredaba za sada je ponešto fleksibilnija, ali ako se afrička kuga pojavi u Hrvatskoj onda će se mjere nadzora značajno pojačati. Cijena pregleda uzoraka mesa na trihinelu nije se mijenjala u zadnjih pet godina i iznosi 50 kuna po uzorku, ističe dr. Rukavina. Na upit kako će se uspjeti pregledati velike količine svinja u vrijeme kolinja dr. Rukavina naglašava kako je vlasnik životinje dužan 72 sata uoči kolinja najaviti klanje životinje.

-S obzirom na to da na terenu imamo dovoljan broj veterinara oni će uspjeti klinički pregledati sve žive svinje uoči kolinja. Na užem terenu imamo šest veterinara, kaže dr. Rukavina. Ove podatke potkrjepljuje činjenicom kako svake godine pada broj domaćeg kolinja. Tako je 2004. u vrijeme kolinja na širem području Gospića pregledano gotovo 8 500 uzoraka mesa, dok je lani taj broj iznosio 1 959 svinja.

Do 15. studenog traje mjera pojačanog odstrjela krmača divlje svinje gdje se lovci stimuliraju sa 600 kuna + PDV po odstrjeljenom primjerku. Svaki građanin koji naiđe na uginulu divlju svinju i izvan ovoga vremena, može se javiti na telefon 099/439-2507 Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, prijaviti slučaj i dobiti 100 kuna + PDV. U slučaju pronalaska lešine divlje svinje u lovištima dostavljena lešina veterinarima nagrađuje se sa 750 kuna. Od toga 400 kuna ide lovo-ovlašteniku, a 350 kuna dobiva ambulatna izlaskom na teren.

M. S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.