Poštovani,

Članovi Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija sastali su se na svojoj 45. sjednici u četvrtak, 10. studenog 2016. u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Hrvatski župani raspravljali su o nizu tema te o uhićenju hrvatskih branitelja u Orašju.

Hrvatski župani smatraju način i vrijeme uhićenja branitelja Bosanske Posavine, ujedno i državljana Republike Hrvatske grubom provokacijom prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini, hrvatskim braniteljima i prema samoj Republici Hrvatskoj.

Župani  ustraju na stajalištu da se svaki ratni zločin mora procesuirati i da se počinitelji moraju kazniti. Međutim, nedopustivo je dovoditi u pitanje obrambeni karakter Domovinskog rada, revidirati istinu o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te ulogu HVO-a u obrani svojih domova i cijele Bosne i Hercegovine.

Nedopustivo je da se ovakvim postupcima zastrašuje hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i tjera ga se na iseljavanje.

Hrvatski župani  daju potporu hrvatskim braniteljima u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini u obrani svog dostojanstva i istine o Domovinskom ratu, hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini u borbi za jednakopravnost i opstanak kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini.

Stav koji je u ovom slučaju zauzela Vlada Republike Hrvatske i Predsjednica gđa. Kolinda Grabar Kitarović ima i našu bezrezervnu potporu. U želji da ovaj slučaj ne ukalja dignitet i važnost Domovinskog rata, srdačno Vas pozdravljam.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija

Goran Pauk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.