Otvoreno pismo povodom priloga Nove TV o adventu u Gospiću i napisa u elektroničkim medijima: Smije nam se cijela Hrvatska

Poštovani!

Lika i Gospić, kao vijest spominje se u javnim medijima, kako tiskovnim tako i u elektronskim, gotovo uvijek u negativnom viđenju, a kada se o njima treba pisati barem nešto pozitivno, jer to zaslužuju, gurne ih se u stranu.

Zašto je to tako, je li to slučajno? Nije! Je li namjerno? Jest, jer to stanje traje dugo, od uspostave one versaillesko-karađorđevićevske i one avnojsko-titovske Jugoslavije, a proteže se  eto, nažalost, u sanjanoj i dosanjanoj Republici Hrvatskoj, od oslobođenja do danas.

Vi novinari svakodnevno ste na bojišnici. Vaše bojište je prostor na kojem živite, a streljivo je pisana riječ, slika i izgovorena riječ. Trebali bi biti ratnici Istine, a ne dodvorice i nagodbenjaci u službi političkih moćnika,  te gospodarstvenih i inih  lobija. Dakle, za opće stanje u Lici i Gospiću najodgovorniji su političari a uz njih i vi novinari (ne svi), koji ste postali njihovi kroničari.

Zadnja vijest iz Gospića otposlana žiteljima Hrvatske je o adventu u Gospiću. Za one Gospićane koji konzumeristički žive advent izostala je priredba. Advent nije otvoren i adventsku svijeću nije upalio neki od političkih moćnika. Eto, Gospićanima je uskraćeno slavlje adventa uz vino, kobasice i sajamske drangulije.

Gospić je mrtav grad i za takvo slavlje trgovačkoga adventa na otvorenom nema uvjeta, uloženi novac ne bi se vratio a račun bi, kao u svemu do sada, platio obmanuti puk.

Gospićani  kojima je došašće ili advent (lat. adventus = dolazak)  razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića, radosno ga  slave svakodnevno na zornici, svetoj misi u katedrali NBDM. Misno slavlje predvodi biskup Zdenko ili Mile, biskup u miru, u koncelebraciji više svećenika.

Krunica i litanije se moli od 5, 40 sati, a misa od 6,15  do 7,00 sati. Crkva je dupkom popunjena vjernicima svih uzrasta: školske djece, studenata, mladih i starih. Ugodno je oku vidjeti  kako ushićeno mole i slave Krista, Krista Boga. a ne Krista trgovca.

U ove sate i pri ovakvoj temperaturi nisu došli iz pomodarstva, već iz dubokih vjerničkih pobuda u iščekivanju dolaska Kralja Isusa Krista.

Dođite gospodo novinari. uvjerite se, nitko vas neće napasti fizički ni pogrdnim riječima. Došašće ili advent je doba pripreme, molitve, oprosta i mira među svima nama!

Ovo je vijest!!

Ivan Vukić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.