Sinoć je u KIC-u Gospić, povodom obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u RH te Europskog dana Parkova, otvorena izložba „Pogled s planine“ gospodina Ante Vukušića, dugogodišnjeg motritelja meteorološke postaje Zavižan, koji ima rijetku privilegiju „s vrha planine“ promatrati i kamerom „uloviti“ najrazličitije ćudi Velebita.

Izložba je organizirana u suradnji s NP Sjeverni Velebit te će biti postavljena do kraja mjeseca svibnja. U sklopu otvorenja izložbe i Tjedna parkova održana je i prezentacija o NP Sjeverni Velebit. Prezentaciju je održala Svjetlana Lupret-Obradović, stručna voditeljica u NP Sjeverni Velebit.

NP Sjeverni Velebit najmlađi je nacionalni park RH, 1999. godine proglašen je nacionalnim parkom i uvršten u 10 područja važnih za zaštitu bioraznolikosti šuma u Sredozemlju. Površina parka je 109km2, dužine oko 18 km s najvišim vrhovima Veliki Zavižan, Gromovača i Vratarski kuk.

Unutar parka nalaze se strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, Lukina jama – jedna od najdubljih jama na svijetu (otkrivena 1999.), botanički rezervat “Visibaba” s nalazištem endemične hrvatske sibireje, šumski rezervat Borov vrh, botanički rezervat Zavižan-Balinovac-Velika kosa te glasoviti Velebitski botanički vrt. Na krajnjem jugu se nalazi posebni rezervat šumske vegetacije Štirovača. Park je ispresijecan brojnim planinarskim stazama, od kojih je najpoznatija Premužićeva staza.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.