Na više od 5 000 m2 izložbenog prostora u središtu Gospića započela je 19. po redu sajamsko-izložbena manifestacija Jesen u Lici. Osim brojnih OPG-ova iz Hrvatske, Slovenije, Vojvodine i BiH štandove su imale i brojne ustanove, udruge, škole i vrtići. Tijekom svečanog otvorenja govorio je ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać koji je istaknuo vrijednost priredbe koja ima za cilj očuvanje autohtonih proizvoda, sorti voća i povrća te pasmina stoke. Pri tome je istaknuo uspjeh vezan uz zaštitnu markicu ličke janjetine, čemu će se uskoro priključiti sir lički škripavac i  basa. Govoreći u svojstvu izaslanika premijera Andreja Plenkovića ličko-senjski župan dr. Darko Milinović zahvalio se na visokom pokroviteljstvu izložbe od strane Hrvatskog sabora.

-Radosno je danas biti ličko-senjski župan,  tim prije što je Gospić danas na neki način središte Hrvatske. Ovo napominjem zato što su s nama izlagači iz svih hrvatskih županija, kao i izlagači iz nekoliko susjednih država. Na ovaj način zajednički gradimo ovu županiju i cijelu Hrvatsku. Ovom prigodom još jednom pozivam sve gradonačelnike i načelnike općina da zajedno radimo na boljitku ove županije i svih njezinih građana. Ove godine okupilo se 270 izlagača koji su sa sobom donijeli tek dio vrijednosti koje stvaraju. Svima želim dobrodošlicu i već sada iz pozivam na narednu, jubilarnu 20. Jesen u  Lici. S nama je i nova miss Hrvatske, naša Senjkinja Tea Mlinarić. Obećala mi je da će i ona biti promotor Senja, naše županije i Hrvatske, rekao je župan dr. Milinović i nabrojao neke statističke podatke koji pokazuje znatne gospodarske pomake Ličko-senjske županije. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u svojem govoru nije dvojio kako Ličko-senjska županija na ovaj način njeguje tradiciju i okuplja proizvođače iz cijele Hrvatske i okolnih država.

-Jesen u Lici postala je izložba koja je kroz ovih 19 godina izrasla u respektabilnu gospodarsku manifestaciju i pokazuje ono najbolje što nudi Hrvatska. Stoga čestitam svima koji su dali svoj doprinos da Jesen u Lici postane ono što ona jest. Zato čestitam organizatorima, Ličko-senjskoj županiji i Agenciji LIRA, svim gradovimna i općinama, svakom izlagaču jer su zajedničkim radom, s puno truda i ljubavi stvorili ovu uzornu i prelijepu manifestaciju. Na ovaj je način pokazan najbolji primjer kako se uz autohtonost promovira naša tradicija, naša domovina. Drago mi je što sam ovdje vidio i veliki broj mladih proizvođača i uzgajivača. Zahvaljujući svemu što sam nabrojio, zahvaljujući svima vama, Jesen u Lici postala je najveća izložba ove vrste u Hrvatskoj, čak i šire. Koncepcija ove izložbe je  sadržana u činjenici da je dodatno podignuta svijest o našem autohtonom bogatstvu i potrebi da te vrijednosti s ponosom promoviramo, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i izložbu proglasio otvorenom. Riječi molitve i blagoslov ljudi i plodova njihova rada  predvodio je gospićki župnik Mario Vazgeč.

Na svečanosti otvaranja sudjelovali su i bivši gradonačelnici Milan Kolić i Petar Krmpotić koji su bili posebno pozdravljeni jer tijekom svojih mandata dali ogroman doprinos razvoju ove manifestacije, zatim državni tajnik Darko Nekić, gradonačelnik Senja Sanjin Rukavina, kao i načelnici svih općina s prostora Ličko-senjske županije, predstavnici Policije i Hrvatske vojske, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata i mnoštvo građana. Nakon čina otvorenja izložbe gosti su u pratnji domaćina obišli štandove i  izložbene paviljone izvan šatora.

M.S. /Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.