Kako se i očekivalo, sami čin otvaranja 18. po redu manifestacije „Jesen u Lici“ privukao je pozornost mnoštva uzvanika i posjetitelja. Ove je godine bio uvećan i za predstavnike diplomatskog miljea akreditiranog u RH koji su netom prije toga sudjelovali na okruglom stolu u zgradi Županije. Nakon što je Gradski zbor „Vila Velebita“  otpjevao državnu  himnu, prvi se nazočnima u  ulozi domaćina i  suorganizatora obratio gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić.

-Čast je biti suorganizator ove manifestacije koja svjedoči  o očuvanju  hrvatskog identiteta kojemu Lika daje poseban pečat. Sve krenulo skromno, sa 18 izlagača koji su htjeli upoznati Hrvatsku s ruralnim i tradicijskim vrijednostima Like. U sve su se uključili Ličko-senjska županija i Grad Gospić pomažući i razvijajući ovu ideju. Ta se upornost isplatila jer je  „Jesen u Lici“ izrasla u jednu od najvećih sajamski priredbi ove vrste u Hrvatskoj. Ona je  postala brend ovoga grada i županije. Postala je priredba koja je promijenila i nas same jer smo postali svjesniji vrijednosti koja se krije u bogatstvu i jedinstvenosti onoga  o čemu se svi zajedno skrbimo, istaknuo je gradonačelnik Petar Krmpotić. Nazočne je u ime Hrvatske obrtničke komore pozdravio predsjednik Dragutin Ranogajac koji nije krio zadovoljstvo što se tradicija ove priredbe nastavlja i ponovno plijeni svojom originalnošću. Pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barać uvjeren je kako je „Jesen u Lici“ odličan način prezentiranja proizvoda OPG-a i općenito ruralne Like. Govoreći  u svojstvu osobnog izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora akademika Željka Rajnera, saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine dr. Darko Milinović na početku je rekao kako „Jesen u Lici“ ima  novi prizvuk.

-Čuli smo pjesmu Junak sam iz Like. S obzirom što svima nama znači ova manifestacija, koliko toga ona predstavlja i što nam sve donosi, nije pretjerano reći da je ona Junak iz Like. U ovih 18 godina „Jesen u Lici“ nas ispunjava ponosom. Stoga moram posebno pozdraviti jednog od pokretača ove ideje, našeg sugrađanina Karla Posavca. Ovo je najveća manifestacija te vrste u Hrvatskoj. Danas je ponosno biti žitelj ove županije jer smo na jednom mjestu okupili 270 izlagača svih hrvatskih županija i država okruženja. Prije malo vremena smo čuli neistinu i uvredu da se „u Zagrebu sprdaju s Likom i Ličanima“. Osim što je to neistinito, na takav se ružan način ne gradi budućnost Like. Ova nam manifestacija i ova masovnost izlagača, gostiju i posjetitelja šalju suprotnu poruku. Kao i u Domovinskom ratu, Lika je danas luč koja svijetli i najavljuje neka nova i bolja vremena, rekao je između ostaloga dr. Milinović, podsjećajući kako je Vlada Zorana Milanovića svojim neodgovornim zakonskim izmjenama ovo  područje zakinula za cca. 100 milijuna kuna. Osobni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, pokroviteljice ove izložbe, bio je župan Milan Kolić. U svojem govoru nije krio zadovoljstvo brojem izlagača, gostima i ozračjem u kojem se ovogodišnja izložba odvija.

-Ponosan sam što je ovo najveća tradicijska izložba u regiji, ali i šire. Događa je u središtu Hrvatske i njegovom biseru gradu Gospiću, na gotovo 5 000 četvornih metara prostora. Iako su neki moji prethodnici o tome govorili, ja moram istaknuti da je prva „Jesen u Lici“ održana 1998. godine na inicijativu nekoliko entuzijasta, na čelu s uvaženim gospodinom Karlom Posavcem. U tri dana očekujemo gotovo 30 tisuća posjetitelja. Izlažu se ovdje brojni poljoprivredni proizvodi, prehrambeni, uporabni i ukrasni predmeti vrlo visoke kvalitete, a najčešće ih proizvode mali poduzetnici iz naše županije. Došli su nam i gosti iz drugih županija, kao i iz susjednih država. Ove godine manifestaciju održavamo u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom, pa smo organizirali i izložbu s ocjenjivanjem domaćih autohtonih pasmina poput ovce pramenke i goveda buše. Najuspješnije uzgajivače nagradit ćemo i novčano, pri čemu su nam partneri općine Udbina, Perušić, Brinje i Plitvička jezera. „Jesen u Lici“ prigoda je za kušanje i ocjenjivanje najboljih vrsta meda, rakija i sireva pa ćemo tako i ove godine prezentirati rezultate 14. ocjenjivanja meda, 10. ocjenjivanja sira i 8. ocjenjivanja voćnih rakija. Vidljivo je da ova manifestacija potiče daljnji razvoj i povećanu kvalitetu autohtonih proizvoda Like, a ima i značajnu ulogu poticanju u razvoja turizma u ovom najatraktivnijem prostoru Hrvatske, zaključio je župan Milan Kolić i u svoje ime i u ime predsjednice RH  Kolinde Grabar Kitarović, pokroviteljice ove izložbe, proglasio otvorenom 18. po redu „Jesen u Lici”. Riječi molitve i blagoslov podario je gospićki župnik mons. Mile Čančar.

GsPress/N.Mraović

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.