U središtu Svetog Roka otvoren je danas kružni tok koji, osim veće sigurnosti vožnje, zajedno s kipom Vile Velebita daje ovom naselju urbani „štih“. Ovo je rezultat suradnje Općine Lovinac, Ličko-senjske županije i Županijske uprave za ceste (ŽUC) Ličko-senjske županije. Pred okupljenim mnoštvo najprije je govorio predsjednik Općinskog vijeća Općine Lovinac i predsjednik braniteljske udruge „Vila Velebita“ Josip Vrkljan-Jotan. Budući je i sam bio dragovoljac Domovinskog rata  Vrkljan je s puno emocija govorio o simbolici današnjih događanja, kao i kroz mistiku Vile Velebita i njezino značenje za iskazivanje ljubavi prema Domovini.

-Danas mi se miješaju osjećaji ponosa i  tuge. Ponosa jer smo na današnji dan svima  pokazali da smo spremni uz najveće žrtve osloboditi Domovinu, a ovo je prije 25 godina  bio prvi korak u tom pravcu. Ujedno sam tužan jer su na tom teškom putu poginuli mnogi naši sumještani, mnogi suborci koji nisu željeli napustiti svoju kraj, svoj Velebit. Naši su stari stoljećima  krišom spominjali Vilu Velebitu, to mitsko stvorenje koje nas je uvijek podsjećalo na to da smo Hrvati, Ličani,  da volimo svoj kraj i da ga nikada nećemo predati u ruke tuđinu, rekao je u vrlo emotivnom govoru Josip Vrkljan-Jotan. Načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić zahvalio se svima koji su pomogli da se realizira kružni tok u Svetom Roku koji ukrašava skulptura Vile Vlebita, rad umjetnika Slavena Miličevića.

– Čast mi je reći da je ovaj kružni tok rezultat zajedničkih napora Ličko-senjske županije, ŽUC-a i Općine Lovinac. Nalazimo se u blizini jezera Sveti Rok koje smo uz pomoć HEP-a uredili kako bi ovaj kraj imao nove turističke sadržaje. Sve ovo simbolički posvećujemo 25. obljetnici operacije „Maslenica“. Sam pojam Vile Velebita nije nikada bio vezan uz konkretnu osobu jer je kroz našu povijest postao simbol domoljublja i nacionalnog ponosa. Pjevanje te domoljubne pjesme uvijek je bilo zabranjeno pod krinkom širenja nacionalne netrpeljivosti. To je, hvala dragom Bogu, nestalo osamostaljenjem Hrvatske i osoboditeljskim Domovinskim ratom, rekao je između ostaloga načelnik Miletić. Ovom svečanom trenutku svjedočili su počasni građanin Općine Lovinac general Mladen Markač, general Mirko Horvatin, načelnik Općine Udbina Josip Seuček, načelnica Općine Gračac NatašaTurbić, Ernest Petry i Nikola Šulentić iz HEP-a, direktor ŽUC-a Luka Matijević i drugi.

„Rat“ za hrvatske svetinje

Govor župana dr. Darka Milinovića bio je prekidan pljeskom nazočnih.

-Pjesma o Vili Velebita bila je nekada etiketirana kao nacionalistička, bila je zabranjivana a ljudi proganjani i zatvarani. Među nama su neki koji su u Velebitu neko vrijeme zaista potražili svoj privremeni dom. Operacija Maslenica bila je još jedna veličanstvena bitka koju smo uspješno dobili. Rat za Hrvatsku okončali smo zahvaljujući hrvatskim braniteljima i našem prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Čestitam svima koji su ostali živjeti na ovoj kršnoj, ponosnoj ličkoj grudi. Rat za Hrvatsku  nije okončan i sada se vodi drugim sredstvima. Vodi se perom, a branimo se našim znanjem, našom tradicijom i nepresušnoj ljubavi prema Domovini. Ovo je kršćanska zemlja i to ne smijemo zaboraviti. Obitelj je stožerna snaga naše vjere, naše tradicije. Zato odavde želim poručiti da nikakvi Frljići i  njihove kazališne predstave neće narušiti dignitet i dostojanstvo hrvatskoga naroda, našu vjeru u obitelj i tradiciju. Nisu to mogli učiniti niti oni što su od nas bili tri ili četiri bolje naoružani. Ličko-senjska županije i dalje ulagati u ovaj kraj i pomagati ga. Lani smo preko ŽUC-a na ovo područje uložili 1,7 milijuna kuna, a tako će biti i ove godine. Načelniku Općine i predsjedniku Općinskog vijeća čestitam na načinu na koji vode i skrbe o  ovom ponosnom dijelu Like, zaključio je župan dr. Darko Milinović. Novozdanje i skulpturu Vile Velebita blagoslovio je preč. Marinko Miličević, a ugledni publicist i umjetnik Ivan Balen, Slavonac ličkih korijena predvodio je pjesmu „Oj ti vilo, vilo Velebita“.

M.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.