Državni i sanitarni inspektori navodno su već bili u restoranu u kojem su jeli otrovani talijani.

Svi mi koji smo se otrovali spavali smo na brodu na desnoj strani. Rekao bih da je uzrok trovanja plin koji se u kabine uvukao kroz otvore za klimatizaciju, mislim da je u pitanju kvar na tom sustavu. Uvjeren sam da hrana nije u pitanju jer djeca nisu ni okusila večeru, a najteže su stradala. U restoranu nas je večeralo šestero, nas četvero smo imali simptome, dok je dvoje naših prijatelja dobro – govori za Večernji list iz bolničke sobe u Splitu gdje se sa suprugom oporavlja od trovanja Bruno Mancuso. Bivši talijanski senator dio je društva talijanskih turista čije je ljetovanje završilo smrću 57-godišnjeg Eugenija Vincija, dok je dvoje djece – jedno Vincijevo, drugo njegove partnerice – u teškom stanju.

Odmah nakon što je otkucala ponoć, osmeročlano društvo talijanskih turista – šestero odraslih i dvoje djece – krenulo je iz hvarskog restorana na jedrenjak usidren u luci. Bio je to tek drugi dan zajedničkog odmora starih prijatelja i njihovih supruga već su, krenuvši iz Splita, oplovili otoke i posjetili Dubrovnik. Plan je bio ploviti osam dana, no noć s ponedjeljka na utorak bit će im i posljednja. – Na brod smo došli pola sata poslije ponoći i povukli se u kabine na spavanje. Nedugo zatim, oko dva iza ponoći, uhvatila me jaka mučnina. Nekako sam došao do kupaonice i povratio. U isto vrijeme pozlilo je i mojoj supruzi, ali smo se uspjeli nekako smiriti i leći u krevet. Zaspali smo tvrdim snom, kao da smo omamljeni ili hipnotizirani, apsolutno ništa nismo čuli ni vidjeli do jutra – govori nam. Trojica prijatelja znaju se od djetinjstva, rođeni su i odrasli u sicilijanskom mjestu Sant’Agata di Militello nadomak Messine. Odlazili bi sa Sicilije zbog posla, Mancuso je od 2013. do 2018. bio senator, a sada je gradonačelnik tog mjesta. Eugenio Vinci je živio u Rimu – od 2013. bio direktor društva Dico, koje upravlja nacionalnim lancem diskontnih trgovina Tuodì, nastavlja Mancuso. Prije toga upravljao je kompanijom Bioenergie, specijaliziranom za obnovljive izvori energije, a tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća bio je generalni direktor tvrtke Pop 84, koja je proizvodila legendarne talijanske traperice, ali bila i sponzor Košarkaškog kluba Split. Upravo pod imenom Pop 84, KK Split je po treći put, osvojio europsko košarkaško natjecanje 1991. Na otoku u blizini Splita je i preminuo, govori Mancuso.

Sljedećeg jutra, oko 10 sati, kad su još omamljeni izašli iz kabina dočekala ih je strašna scena – njihov prijatelj Eugenio ležao je mrtav u kupaonici, a njegovoj partnerici je bilo loše. – Prema mojoj procjeni, umro je ranije, možda oko tri iza ponoći. I nije umro od posljedica trovanje, već je izgubio svijest, pao i udario glavom u kadu – kaže Mancuso, inače liječnik po struci.

Di bi šok bio veći, dvoje djece  također su osjećali mučninu. Za Eugenia nije bilo spasa, a ostale je helikopter prevezao u bolnicu u Split – Vincijeva supruga je u težem stanju, dok se Mancuso i supruga dobro oporavljaju. –  Razmišljali smo o uzrocima. Pala nam je na pamet hrana, ali djeca uopće nisu jela. Nisu pojela ni jedan jedini zalogaj.  Večerali smo samo mi odrasli, a od nas šestero, stradalo nas je samo četvero. Siguran sam da nije hrana. Mislimo da smo otrovani nekim plinom koji je u kabine ulazio kroz otvore za klimatizaciju. Razmišljam je li se što osjetilo, ali nisam siguran. Morat ćemo pričekati nalaze obdukcija našeg prijatelja kako bismo znali. Sada samo mislimo samo o dječici –  potresen je Mancuso. Dr. sc. Dragan Ledina s Klinike za infektologiju splitskog KBC-a rekao je da se radi o unosu toksina u organizam, naglasio je da se uzroci ne znaju, a on ne vjeruje da je riječ o trovanju školjkama. – Radi se o unosu toksina u organizam, da li preko usta ili disanjem, teško mi je reći. Obrada je u tijeku, a ide u dva smjera: infektivna na viruse i bakterije i toksikološka analiza krvnih uzoraka. Osnovni nalazi su u granicama normale, za konačne treba pričekati nekoliko sati jesu li pozitivni na viruse, te do večeras za toksikološke nalaze. Dvoje djece na Firulama u lošijem su stanju i oni su na JIL-u Klinike za dječje bolesti – izjavio je dr. Ledina. – Mislim da te školjke nisu razlog, pojeli su samo dvije porcije dagnji, bilo ih je osam, a šest je osoba oboljelo – izjavio je dr. Ledina. Otkrio je da troje odraslih ima probavne smetnje, povraćaju i imaju proljev, a kod djece su simptomi različiti i teži. Na pitanje jesu li na večeri svi jeli istu hranu, odgovorio je da ne zna.

– To će se znati nakon epidemioloških analiza, oni su jeli i u restoranu i na brodu. I za toksikološku i za epidemiološku analizu potrebno je provjeriti sve njihove aktivnosti u zadnja dva-tri dana  – naglasio je dr. Ledina. Što se tiče neugodnih mirisa, otrovani pacijenti nisu ih spominjali, osim mirisa benzina, što je uobičajeno na brodu – dodao je. Navodno su već u utorak Državni inspektorat i sanitarna inspekcija bili u restoranu. Na Hvaru su šokirani. O događaju bruji cijeli otok. – Do broda je prvo došlo vozilo hitne pomoći i policija, a nedugo poslije stigao je i vojni helikopter, odvezli su dvoje djece. Policija je poslije dovela ženu i nju su odvezli u splitsku bolnicu – ispričao nam je očevidac s Hvara.

Gs Press / večernji.hr

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/otrovani-gradonacelnik-za-vecernji-uzrok-je-neki-plin-svi-otrovani-smo-spavali-na-desnoj-strani-broda-1338415 – www.vecernji.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.