Državna uprava za zaštitu i spašavanje u suradnji s Ličko-senjskom županijom danas je u KIC-u provela osposobljavanje čelnika jedinica lokalne i područne samouprave. Osposobljavanje su proveli službenici Državne uprave za zaštitu i spašavanje – Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja u suradnji s Područnim uredima za zaštitu i spašavanje u svakoj županiji. Tijekom ove radione nazočni su se upoznali sa sustavom civilne zaštite, pllanskim aktivnostima u sustavu CZ i izgradnji kapaciteta za djelovanje, rukovođenjem i koordinacijom operativnih snaga sustava CZ, psihosocijalnim aspektima ponašanja u katastrofama i odnosima s javnošću.m U ime Županijskog Stožera civilne zaštite znakovit je  bio govor pročelnika Područnog ureda zaštite i spašavanje Jose Živkovića koji je naglasio kako je cijela Hrvatska, ali i   Europa mogla vidjeti kako se priprema i provodi vježba civilne zaštite poput one na Kruščici. Živković je također istaknuo kako su najviše stručne službe na razini RH pohvalile Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije kao ogledni primjer  zbog vrlo korektnog i profesionalnog odnosa s medijima, što se, nažalost, potvrdilo i tijekom brojnih stvarnih situacija i kataklizmi poput poplava i požara.

Župan dr. Darko Milinović također je potvrdio kako Stožer civilne zaštite redovno zasjeda, uz brojne aktivnosti vezane  uz izvanredne situacije koje ugrožavaju ljudske živote i  imovinu.

-Želio bih se još jednom javno zahvaliti svima onima, svim službama koje čuvaju našu Ličko-senjsku županiju i Hrvatsku. Također zahvaljujem vama iz Stožera jer je činjenica da je ovaj Stožer odlično organiziran. Pod dojmom sam tragične smrti generala Praljka u Hagu pa ću također reći da su  mnogi članovi ovoga Stožera dali veliki doprinos pri stvaranju  i obrani Hrvatske. Tako se nastavilo i nakon rata. Sjetimo se samo teške tragedije  slovačkog autobuda na A-1 kada su unesrećeni putnici u rekordnom vremenu bili izvučeni iz smrskanog autobusa, prevenezi u gospićku bolnicu gdje su mnogima spašeni životi. Svjedoci smo mnogih požara i poplava. Sjetimo se samo dva velika požara ljetos na Velebitu kada su sve službe za žurna djelovanja bile na visini zadataka. Od vatrogasaca, preko svih službi za žurna djelovanja i ovoga Stožera, rekao je župan Milinović. U Ličko senjskoj županiji program osposobljavanja do danas su prošli Stožeri civilne zaštite   Grada Gospića, Općina Brinje, Donji Lapac, Udbina, Plitvička Jezera, Perušić, Lovinac, Karlobag.

Gs Press / Nick

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.