Temeljem svih dosadašnji iskustava i potreba, u kvartiru crkve u Brušanima održan je danas inicijativni sastanak za osnivanje udruge Hrvata romske populacije Gospića. Na ovaj se način željelo istaknuti kako se ravnopravnost svih građana ne smije shvaćati tek deklarativno, nego se primijeniti u praksi. U ime inicijativnog odbora udruge govorio je Josip Brajković.
-Sve ovo gledam kao početak nečega dobroga, nečega što će dugoročno pomoći našoj djeci. Kao što vidimo, imamo podršku Grada Gospića, a uz nas su mnogi ljudi. Imamo slučajeva da se djeca teško školuju. Nećemo to dozvoliti. Skupit ćemo novce. Tražiti ih od institucija, od države, ako treba sakupit će dio i sami. To je prva stavka u radu naše udruge. Što se tiče socijalnog statusa i tu se mora dosta toga učiniti. Preko zavoda za zapošljavanje, preko udruge, preko svih onih koji nam mogu pomoći. Ovo je tek prvi korak jer ne možemo preskočiti šest stepenica, nego li jednu po jednu. Ništa se nije stvorilo preko noći, pa neće niti boljitak preko rada naše udruge. Imamo snažnu podršku institucija i želimo u svemu biti ravnopravni. I u pravima i u obvezama, istaknuo je Josip Brajković.

Od samoga začetka ove ideje potporu udruzi daje Grad Gospić. Na sastanku je u to ime sudjelovao zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan.
-Kako sam već govorio na prijašnjim susretima, teško je sam raditi neke projekte i akcije. Zato Grad Gospić pomaže ovu krovnu udrugu kojoj će rado biti ravnopravan partner, prvenstveno zato što su vaše temeljne odrednice humanog karaktera. Vi ćete ići po terenu i imati najviše informacija o potrebama i problemima naših sugrađana. Pravi posao sve nas tek očekuje. U narednom razdoblju zajednički ćemo zacrtati neke projekte i nadam se da ćemo ih zajednički rješavati. Ovdje smo se okupili sa zajedničkom težnjom da bi se dijelu naših sugrađana pospješilo i pomoglo u školovanju, da bi njihov socijalni status bio bolji, dok su u smislu infrastrukture napravljeni veliki pomaci. Grad Gospić svakako podupire vaša nastojanja, rekao je tijekom sastanka zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan. Grad Gospić će u startu pomoći udruzi ustupanjem radnog prostora gdje će se okupljati članovi, održavati sastanci i kreirati budući projekti i isticati problematika ovog dijela populacije.Predsjednik novoosnovane udruge je Josip Brajković, a kao potpora osnivanju udruge nazočila je sestra Karolina Miljak iz HBK.

GsPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.