Posebno moramo biti oprezni ako se radi o ubodu, odnosno ugrizu, u području glave i vrata jer svako oticanje u tom području može dovesti do oticanja dišnih puteva, otežanog disanja i gušenja. U tom slučaju treba hitno potražiti liječničku pomoć.

Ljeti su česti ugrizi insekata posebno na nezaštićenima dijelovima kože i kao reakcija na to obično se javlja blago crvenilo, oteklina i svrbež što u većine djece prolazi bez većih tegoba. Može se već samo s hladnim oblozima smiriti reakcija. No, u neke djece može doći i do alergijske reakcije kada imate jaču oteklinu. Što učiniti i kako reagirati savjetuje pedijatrica Tatjana Lesar za portal N1.

Kada se roditelj treba zabrinuti zbog reakcije?

Ukoliko se, nakon ugriza ili uboda, pojavi veća oteklina te ako se oko otekline počinje stvarati veliko crvenilo znači da je dijete uslijed grebanja najvjerojatnije izazvalo i lokalnu upalu. Takve promjene treba, osim lokalnim kremama koje će smanjiti osjećaj iritacije, liječiti i antibiotskim kremama. Isto tako, treba se zabrinuti ako dođe do uboda u području glave i vrata jer svako oticanje u području glave i vrata može dovesti do oticanja dišnih puteva, otežanog disanja i gušenja. U tom slučaju treba hitno potražiti liječničku pomoć.

Što je najbolja preventiva?

Ubodi insekata mogu se spriječiti na više načina. Najbolji je način zaštititi kožu odjećom odnosno obućom te kolica ili krevetiće ukoliko dijete popodnevni odnor provodi na terasi, onda ih treba zaštititi mrežama. Na prozore i vrata treba staviti mreže. Boravite li u prirodi koristite sredstva za zaštitu od insekata i to isključivo ona namijenjena djeci jer je sastav repelenata za djecu drugačiji od onih za odrasle.

Gs Press / ebrod.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.