Ministarstvo znanosti i obrazovanja izvijestilo je u utorak da je osiguralo 13,5 milijuna kuna za opremanje 73 eksperimentalne, pri čemu je svakoj školi na raspolaganju iznos od 100.000 do 250.000 kuna, ovisno o ukupnome broju učenika pojedine škole prijavljene u eksperimentalni program “Škola za život”, koji kreće na jesen.

“Iako gradovi i županije, kao osnivači škola, imaju puno važniju ulogu u opremanju škola, tim u Ministarstvu osigurao je proračun za opremanje ‘Škola za život’ iz EU fondova kako bismo osigurali jednake prilike svim učenicima u eksperimentalnoj fazi kurikularne reforme”, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Ministarstvo će školama poslati katalog s više od 1000 artikala, a škole same odabiru što žele u sklopu svoga financijskog limita, priopćilo je ministarstvo. Škole mogu nabaviti artikle u vrijednosti od kune do čak 100.000 kuna, kolika je prosječna cijena višenamjenske sprave za vježbanje na otvorenome.

Ponuda artikala je različita – od magneta, preko ampermetra, bicikla, pribora za nastavu fizike, do meteorološke postaje, glazbenih instrumenata i peći za keramiku. Katalog je osmišljen prema prijedlozima iz škola, a prvi put škole same mogu odabrati opremu koja im treba.

Prijedlozi škola su raznovrsni i pokazuju promišljanje o razvoju različitih kompetencija učenika – od prirodoslovnih, preko čitalačkih, do digitalnih i socijalnih. Na taj način potiče se autonomija škola i omogućava kvalitetno podizanje standarda na područjima za koje škole procjenjuju da su im potrebna.

Željene artikle iz kataloga škole mogu odabrati do 26. lipnja, a nakon toga slijedi javna nabava. Nabava opreme za eksperimentalne škole je sufinancirana iz Europskoga socijalnog fonda.

Za kurikularnu reformu, uključujući državni proračun, EU fondove i potporu Europske komisije, Ministarstvo znanosti i obrazovanja prvi put ima osigurano više od 200 milijuna kuna., kaže se u priopćenju.

Među ličkim školama koje su se našle u ovome projektu su OŠ dr. Jure Turića, Gospić i OŠ kralja Tomislava, Udbina. Školi u Gospiću pripalo je 250 tisuća, a školi u Udbini 101 tisuća kuna.

Gs Press / c.p. L.O.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.