Nadležne službe u suradnji sa Gradom Gospićem prošlog su tjedna putem medija uputile upozorenje na opasnost koja vreba od tankog leda na rijeci Novčici.

Iako je vijest upozorenja imala izvrsnu čitanost, po svemu sudeći  građani nisu svjesni opasnosti koja vreba. U prilog tome govore i novi tragovi koje smo danas uočili na Novčici.

Na Murković mlinu smo zatekli ekipu TV Nove koja snima prilog o postavljaju trake kao znak upozorenja uz obalu Novčiće.  Prisutni su bili načelnica PP Gospić Višnja Borčić, zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan, pročelnik Područnog ureda DUZS Joso Živković  i predstavnici GSS-a, Komunalne i Vatrogasne službe.

Koliko je opasno šetati po tankom ledu Novčice govori i slučaj sa dočeka nove godine.  Građanin Ante Tonković u kasne sate je čuo dovike iz rijeke Novčice ispod mosta na Čardaku.  Brzo je javio policiji koja je hitro uspjela izvući tridesetogodišnjaka iz vode. Zahvaljujući brzoj reakciji policije i građanina koji je dojavio, izbjegnuta je tragedija.

Sve službe apeliraju na roditelje da upozore djecu na opasnosti igre na ledu, a za građane koji ih uoče apelira se pozovu policiju!

Što je to hipotermija?

Hipotermija ili pothlađenost je stanje snižene opće tjelesne temperature. Nastaje kada organizam gubi više topline nego što je može proizvesti, pa temperatura tijela pada ispod 35°C. Kad se temperatura snizi na manje od 35ºC, smanjuje se sposobnost stvaranja topline i tjelesna temperatura nastavlja padati ako se ne poduzmu određene mjere.

Na žalost, prve znakove hipotermije nije lako uočiti i često se mogu previdjeti. Nagli ulazak u hladnu vodu izaziva smetnje disanja, paniku i brzi umor. Ako je temperatura vode oko 0°C, čovjek gubi svijest za 15 minuta! Moramo znati da se u vodi tijelo hladi nekoliko desetaka puta brže nego na zraku, a posebno kod povišenih tjelesnih aktivnosti.

Gs Press / Nikola Mraović

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.