I kod nas stigle kamere kojima ni jedan auto ne može pobjeći Nove kamere mnogo su moćnije od dosadašnjih. Tvrtka koja ih proizvodi u njih je ugradila rusku vojnu tehnologiju. Kamere će registrirati sve prebrze automobile bez obzira u kojem smjeru voze, no može i više.

Nastavlja se intenzivna borba protiv prebrze vožnje u Hrvatskoj. Ne nekoliko lokacija postavljena je nova ‘superkamera’ kojoj jednostavno nije moguće pobjeći ili je prevariti. Nove kamere izgledaju potpuno drugačije od onih koje su postavljane prije nekoliko godina i mnogo su moćnije. 

Kamera Cordon-M4 proizvela je ruska tvrtka Simicon koja je u nju ugradila brojne tehnologije razvijene za potrebe ruske vojske i trenutno je jedna od najnaprednijih kamera za nadzor prometa u svijetu. Kamera može kontrolirati sve automobile u četiri trake bez obzira u kojem se oni smjeru kreću.

Koristi naprednu radarsku tehnologiju i individualno mjeri brzinu svih vozila koja prolaze. Pomoću kamere visoke rezolucije može automatski raspoznati i očitati registarske oznake svih europskih država. Kada neki automobil pređe dozvoljenu brzinu kamera ga prepozna te izdvoji njegovu fotografiju.

Software kamere je u stanju i automatski generirati policijski prekršajni nalog i uz njega priložiti fotografiju što bi značajno moglo smanji opseg posla policijskih službenika.

Nova kamera osim brzine do čak 300 km/h može registrirati kreće li se koje vozilo u krivom smjeru ili koristi li neki automobil nedozvoljenu traku, primjerice traku za skretanje ili traku rezerviranu za tramvajski i autobusni promet.

Također, kamera će prepoznati i snimiti svaki auto kojem je istekla registracija. Niti potpuni mrak ne predstavlja joj problem jer je opremljena infracrvenim sustavom tako da za snimanje tijekom noći ne treba nikakvo osvjetljenje.

Nove kamere su kompaktnije od dosadašnjih i ne trebaju posebne stupove već se mogu instalirati na bilo koji rasvjetni stup ili na signalizacijsku i nadzornu konstrukciju na autocesti. Trenutno se postavljaju na brojne lokacije diljem države. Za sada je postavljeno devet kamera na području Splita, Šibenika, Trogira, Imotskog, Omiša i Makarske.

Gs Press / 24sata.hr

Pročitajte više na: https://www.24sata.hr/tech/i-kod-nas-stigle-kamere-kojima-ni-jedan-auto-ne-moze-pobjeci-631152?utm_medium=Status&utm_source=Facebook&utm_content=631152&utm_campaign=24sata+Facebook+status&fbclid=IwAR2TU4o2wGOzNvL3YyZkZH7NXcABHDQI8sgr7ez9Lk_D8GsEro7woaHdSDs – 24sata.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.