U cilju informiranja građana o demografskim mjerama koje provode općine, gradovi i županije Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je u suradnju s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave prikupilo i objedinilo podatke o mjerama i aktivnostima koje općine, gradovi i županije provode u 2020. godini, a odnose se na: naknade za novorođenčad u 2018., 2019. i 2020. godini; druge potpore vezane uz začeće, trudnoću, novorođenčad i majčinstvo; sufinanciranje troškova u području zdravstva; sufinanciranje vrtića; način organizacije upisa u vrtić i rada vrtića; sufinanciranje školskih udžbenika; sufinanciranje školske prehrane; sufinanciranje prijevoza učenika; sufinanciranje smještaja u učeničke domove; dodjeljuju li se stipendije; drugi načini poticanja studiranja; druge potpore vezane uz školovanje, mjere za stambeno zbrinjavanje i ostalo.

Općina Lovinac istaknuta je kao primjer dobre prakse demografske mjere naknada za novorođenče: u iznosu za prvo dijete ističe se Sali s iznosom od 60.000,00 kn, a slijede Pašman i Vrsi s 12.000,00 kn te Stara Gradiška, Lovinac, Zadvarje i Milna s 10.0000,00 kn“.

Osim naknade za novorođenče u iznosu od 10.000,00, Općina Lovinac provodi i druge demografske mjere:

  • sufinanciranje troškova u području zdravstva:

Općina je u 2019. g.  financirala kupnju opreme za ambulantu dentalne medicine koja je  u studenom 2019. krenula sa radom.

  • cijena koju roditelji plaćaju u dječjem vrtiću za 2019. g.:

Prvo dijete 400,00 kn, drugo dijete 200,00 kn, treće dijete 0,00kn.

DV Mali medo u Lovincu trenutno nema predviđen program rada za jasličku skupinu pa Općina sufinancira smještaj djece do 3 godine u dječjem vrtiću u Gračacu.

  • sufinanciranje školskih udžbenika:

Općina financira kupnju školskih udžbenika u dijelu koji nije financiran po drugoj osnovi.

  • sufinanciranje školske prehrane:

Općina financira školsku prehranu za svu djecu u osnovnoj školi Lovinac koja ne ostvaruju uvjet sufinanciranja po drugim osnovama.

  • sufinanciranje prijevoza učenika:

Općina sufinancira prijevoz učenika srednjih škola koji putuju u srednje škole u Gospiću i Gračacu.

  • sufinanciranje smještaja učenika u učeničke domove:

Općina sufinancira smještaj učenika srednjih škola koji su smješteni u đačkim domovima za školsku godinu 2019./2020. Pravo podnošenja zahtjeva imali su svi učenici srednjih škola smješteni u đačkim domovima s prebivalištem na području Općine Lovinac najmanje godinu dana. Pomoć iznosi 400,00 kn mjesečno po učeniku.

  • poticajne mjere za studente:

Općina isplaćuje subvencije redovnim i izvanrednim studentima za akademsku godinu 2019./2020. Pravo podnošenja zahtjeva imali su svi redovni i izvanredni studenti s prebivalištem na području Općine Lovinac najmanje godinu dana. Mjesečna pomoć za redovite studente iznosi 600,00 kn a za izvanredne 450,00 kn.

  • ostale potpore vezane za školovanje:

Općina sufinancira školu klavira.

  • ostalo:

Općina osigurava božićne paketiće za svu djecu vrtićkog i školskog uzrasta.

Vjerujemo da će se prmjeri dobre prakse demografskih mjera u Općini Lovinac nastaviti, te da će biti poticaj za druge Općine.

Općina Lovinac

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.