Komemoracijom kod Centralnog križa na mjesnom groblju započelo je jučer obilježavanje Dana općine Karlobag. Vijenac je najprije položilo i izaslanstvo Općine Karlobag koje je predvodio načelnik Općine Ivan Tomljenović, sa zamjenikom Borisom Smojverom i predsjednicom Općinskog vijeća Karlobag Mirjanom Blašković. Svim hrvatskim braniteljima poginulima kroz burnu povijest poklonili su se i predstavnici braniteljskih udruga i policije. Riječi molitve predvodio je fra. Josip Grivić.
U nastavku obilježavanja Dana općine u dvorani OŠ Karlobag učenici i učitelji su zajedno sa roditeljima i ostalim sugrađanima obilježili Dan škole. Na programu su bile mnoge recitacije, pjesme i igrokazi u kojima su djeca pokazala djelić svog raskošnog talenta.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća općine Karlobag pod predsjedanjem Mirjane Blašković okupili su se članovi vijeća, zaposlenici općine i brojni uzvanici. Govoreći o poslovnim, društvenim i socijalnim dosezima općine Karlobag u proteklom razdoblju, načelnik Ivan Tomljenović je istaknuo podatak po kojem je Vlada Zorana Milanovića svojom nebrigom za jedinice lokalne samouprave oštetila općinu Karlobag za oko 2 milijuna kuna godišnje.

– Uspjeli smo postići da naši mještani ne osjete poskupljenje komunalne naknade, cijene vode, vrtića, prijevoza učenika, ili uvođenje prireza. To je ujedno bio naš glavni cilj u posljednjih osam godina.
Uspjeli smo sanirati zatečena dugovanja, tj. isplate grijehova svojih prethodnika i krenuti dalje. Osnovali smo novo poduzeće „Crno Vrilo“ i stavili u funkciju komunalno poduzeće Vegium. Danas naša dva komunalna poduzeća imaju prihod preko 5 milijuna kuna i u sezoni zapošljavaju više od 50 djelatnika. Financiramo obroke za djecu slabijeg imovinskog stanja, nabavljamo udžbenike u iznosu od 50% njihove cijene. Srednjoškolcima omogućavamo besplatan prijevoz u Gospić, a onima koji putuju u Zadar plaćamo 50% mjesečne karte. U ovih osam godina posvetili smo veliku brigu i o socijalno osjetljivim mještanima koji su najčešće u starijoj životnoj dobi. Osim redovnog socijalnog programa, općina Karlobag često je dodjeljivala jednokratne pomoći kako bi im olakšali uvjete života. Donijeli smo odluku i o dodijeli naknade za ogrjev u iznosu od 500 kuna koju svake godine isplaćujemo za oko 200 umirovljenika. Na ovaj smo način u posljednjih osam godina za socijalni program izdvojili 7 milijuna kuna. U proteklom razdoblju puno se ulagalo u infrastrukturu. U uređenje javnih površina uloženo je preko 4 milijuna kuna, koliko je uloženo i u izgradnju nerazvrstanih cesta. Tu treba spomenuti 28,5 km nove županijske ceste Šušanj-Štirovača u koju je do sada uloženo više od 4 milijuna kuna. U izradu staza i šetnica uložili smo više od 800 tisuća kuna, a ove zime u planu je izgradnja dodatnih 2,5 km šetnice do Bojne drage. Pred nama je još puno projekata i planova i uvjeren sam da ćemo iz uspjeti realizirati našim upornim radom i zajedništvom. Još jednom svima vama, kao i mještanima općine Karlobag čestitam Dan općine i blagdan sv. Karla Boromjeskog, istaknuo je između ostaloga u svome govoru načelnik Ivan Tomljenović. Povodom proslave Dana Općine Karlobag dodijelila je zahvalnicu dr. Vedrani Glavaš iz Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru zbog dugogodišnjih arheoloških istraživanja na području ove općine.
U večernjem dijelu proslave Dana općine i Dana župe, svetu misu u crkvi sv. Karla predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Nakon toga održana je utakmica u malog nogometa u kojoj su se susreli stari rivali:MNK „Karlobag“ i gospićki MNK „Heroji ulice“. Niti vremenski (ne)uvjeti nisu puno umanjili ovaj atraktivan sportski događaj u kojem su gosti slavili s prilično tijesnim rezultatom 5:4.
Obilježavanje blagdana sv. Karla Boromejskog i Dana općine Karlobag završeno je velikom feštom. Za dobar štimung bili su zaduženi članovi sastava „Narodni dar“ koji su svirali do sitnih sati. Krcat šator posjetitelja, obilje jela i pića i svakako dobra i raspoložena plesna publika bili su dostatni da bi se održala još jedna vesela zabava, kako i dolikuje blagdanu sv. Karla Boromejskog.

GsPress/H.J.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.