Oluja Herwart hara središnjom Europom, najmanje petero mrtvih

0

U olujnom nevremenu koje je pogodilo središnju i sjevernu Europu s udarima vjetra do 180 kilometara na sat smrtno je stradalo pet osoba.

U Češkoj su na ulici stradali muškarac i žena kad se na njih srušilo stablo. Na sjeverozapadu Poljske poginuo je vozač naletjevši na stablo koje se srušilo na prometnicu, a na zapadu zemlje u području Opola vjetar je srušio drvo na automobil. Vozač je na mjestu poginuo, a suvozač je ozlijeđen.

Njemački tjednik Bild piše da se zbog posljedica orkanskog nevremena na kampiranju u Donjoj Saskoj utopio 63-godišnji Nijemac. Oko 100.000 ljudi u Češkoj i Poljskoj zbog olujnog je nevremena ostalo bez električne energije.

Češka televizija izvijestila je da u dijelovima Češke vjetar puše brzinom od 100 km na sat, a na najvišoj planini u zemlji Snezki (1602 metra) čak 180 km/h. Snažni vjetrovi prouzročili su štetu i u Slovačkoj – u Bratislavi je zatvoreno gradsko groblje, stanovnici su pozvani na oprez.

U luci Gdanjsk na Baltičkom moru zabranjen je ulazak na groblja i u gradske parkove, a u Pragu je danas zbog sigurnosti posjetitelja i životinja Zoološki vrt zatvoren. U Poljskoj je na teren izašlo oko 1200 pripadnika službi za izvanredna stanja. Morali su spašavati ljude zarobljene u automobilima pod urušenim stablima, sanirati štetu na LNG terminalu na Baltiku.

Berlinski vatrogasci proglasili su stanje elementarne nepogode nakon što je oluja Herwart opustošila ulice glavnoga njemačkog grada. U Hamburgu je rijeka Elba probila nasipe, a dežurne službe nastoje spriječiti poplavu u okolnom području. Jak vjetar spriječio je lokalne nogometne klubove da odigraju redovite utakmice, vatrogasci su više od petsto puta morali izaći na teren. U opasnosti je bila i poznata zgrada filharmonije, voda je porodrla u podzemne garaže.

Njemačke željeznice izvijestile su o velikoj šteti na glavnim željezničkim prugama te upozorile da će prometovanje sjevernim i središnjim dijelom zemlje biti prekinuto do ponedjeljka. Među njima su frekventne željezničke veze između Frankfurta i Berlina te između Dortmunda i Hambruga. Središnji dio Hamburga je poplavljen, piše Bild.

Snažni udari vjetra koji prati oluju Herwart još će nekoliko dana prijetiti zemljama središnje Europe. Zbog toga je izdano crveno upozorenje za dijelove Njemačke, Austrije, Slovačke i Mađarske, a za ostale dijelove – narančasto!  (HRT)

Gs Press / www.crometeo.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.