Sinoć je u KIC-u Gospić održano putopisno predavanje na temu Island- zemlja vatre i leda. Ovu europski otočnu državu, gospićkoj publici, predstavila je Martina Jurković, novinarka i zaljubljenica u putovanja.

Glavni grad Islanda, Reykyavik,  je jedino mjesto u državi koje je vitalno tijekom cijele godine. Kulturne aktivnosti i noćni život ne pokazuje znakove umora zimi. Grad je posebno živ i dira u srce za vrijeme božićne sezone. Svaki vikend, počevši od kraja studenog, u susjednom gradiću Hafnarfjorduru, gradi se pravo malo selo sa stajama, viljenacima i mnoštvom zborova.

Zbog vulkanskih aktivnosti ispod površine, Island je preplavljen gejzirima te podzemnim i termalnim izvorima. Vodopad Gullfoss jedno je od najposjećenijih mjesta u državi. Smješten je u kanjonu u koji ponire rijeka Hvita koja i stvara Gullfoss. Prirodno i prekrasno okruženje u kojem je jedino što čujete – zvuk vode! Od čije vam siline nije baš svejedno, niti joj se približavate…

Jedinstvena crkva smještena je u centru glavnog grada Reykyavika. Najviša je i najprepoznatljivija zgrada u zemlji. Arhitektonski je inspirirana Crnim slapovima, još jednim islandskim čudom

„Island je poznat kao liberalna država, prva europska država koja je izabrala ženu za predsjednicu demokratskim putem, zemlja u kojoj su istospolni brakovi legalizirani, ali i zemlja u kojojvlada pokušava zabraniti striptiz klubove i online pornografiju“ istaknula je Martina.

Gs Press / KIC Gospić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.