Sinoć je u KIC-u Gospić, povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, održano predavanje na temu Čudesna voda – tajna zdravlja. O dobrobiti vode za ljudsko zdravlje govorila je Danijela Franić, voditeljica Kluba Utorkom o zdravlju, a o hidroterapiji, liječenju pomoću vode, govorio je Denis Bašnec, liječnik prirodne medicine.

Voda je najzdravije piće na svijetu, po svim njenim karakteristikama i važnosti za organizam, ona liječi, pročišćava, pomlađuje, daje energiju.

„Ljudsko tijelo sastoji se od 60 do 70 posto vode, a mozak i više od toga. Zato je logično da se pije više vode. Ako čovjek ne pije dovoljno vode, tijelo i mozak postaju dehidrirani a to izaziva probleme i bolesti. Uslijed nedostatka vode u tijelu, za početak, može doći do razvijanja visokog krvnog pritiska a onda i do drugih težih komplikacija. Idealno za čovjeka je da dnevno popije najmanje tri litre vode, a ljeti i znatno više, jer se voda gubi iz tijela preko disanja, znojenja, mokraće i sl.“, istaknula je Danijela Franić.

Izumiteljem hidroterapije smatra se otac Sebastian Kneipp bavarski monah devetnaestog stoljeća. Kneipp je vjerovao da voda pomaže detoksikaciji, tj. eliminaciju “otpada” iz tijela, pa tako i direktno utječe na poboljšanje zdravlja. Hidroterapiju u svom liječenju koristio je i doktor John Raymond Christopher, a kasnije i dr. Ricard Sulc.

Hidroterapija je danas vrlo popularna u Europi, Aziji i SAD-u gde ju je moguće prakticirati i na toplim i mineralnim izvorima. Ova terapija se prakticira u SPA i Wellness centrima, različitim centrima za liječenje, ali i u kućnom okruženju.

„Za jednu stvar sam siguran, a to je da u svakom oboljelom dijelu tijela postoji neka vrsta duhovne, emocionalne ili fizičke blokade. Ništa se nije pokazalo boljim i efikasnijim u razbijanju te blokade i oživljavanja oboljelog dijela tijela od hidroterapijske primjene hladne i blago vruće vode.“ zaključio je Denis Bašnec.

GS Press / N. Mraović

N. Mraović

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.