Ovaj tjedan Klaster Lika Destination obišao je destinaciju Lika i svim zainteresiranim proizvođačima predstavio sustav Lika Quality.

Klaster je održao predavanje u Rakovici, Udbini, Otočcu, Senju i Gospiću a 60-ak prisutnih proizvođača pokazalo je velik interes za uključivanje u sustav, obzirom da se interakcija nastavila i nakon predavanja. Radionice su održane s namjernom upoznavanja lokalnog stanovništva, proizvođača, ugostitelja i ostalih zainteresiranih, kao najava certificiranju novih proizvoda. Uz Klaster Lika Destination, Lokalna akcijska grupa Lika i Lokalna akcijska grupa Frankopan održali su predavanje o mogućnostima razvoja ruralnog turizma, odnosno predstavili su IAKS  mjere  iz programa ruralnog razvoja te indikativni plan raspisivanja natječaja u 2019. godini.

Podsjetimo, sustav Lika Quality regionalni je sustav kvalitete hrane, pića i suvenira koji ima za cilj povezati male lokalne proizvođače, s područja destinacije Lika, s ugostiteljskim objektima. Time se lokalnim proizvođačima otvara tržište, a turistima omogućuje da kušaju lokalne tradicijske namirnice. Na taj način sustav postaje zaokružen i održiv, a upravo je filozofijom održivog razvoja ovaj sustav i vođen. Prema posljednjim svjetskim istraživanjima o stavovima i turističkoj potrošnji u Hrvatskoj, gastronomija i uživanje u hrani predstavlja jedan od tri glavna motiva dolaska u destinaciju što je izuzetno važan podatak koji Hrvatskoj omogućuje upravo razvoj kontinentalnih dijelova i produljenje turističke sezone.

Od svog osnivanja 2017. godine, Klaster Lika Destination provodi sustav Lika Quality u svrhu brendiranja destinacije Lika kao gastro-destinacije. Klaster je do sada raspisao dva Javna poziva za iskazivanje interesa za korištenje Znaka „Lika Quality“, a u travnju ove godine planira raspisati treći. Trenutno se u sustavu nalazi 98 proizvoda od 37 proizvođača s područja destinacije Lika koji su podijeljeni u 10 kategorija (med, mesno i mesne prerađevine, mlijeko i mliječne prerađevine, pekarski proizvodi, pića i napitci, povrće, samoniklo bilje, suveniri, voće te voćne prerađevine), a kategorije će se proširivati ovisno o vrstama prijavljenih proizvoda. U lipnju prošle godine je u Nacionalnom parku Plitvička jezera otvoreno zajedničko prodajno mjesto Lika Quality proizvoda, u suradnji s Poljoprivrednom zadrugom Lika Coop.

U posljednjih nekoliko godina, gastro-turizam je u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, znatno u porastu i postao je jedan od najdinamičnijih segmenata turizma. Lika kao jedinstvena ekološka oaza uz brojna zaštićena prirodna područja koja ju okružuju može ponuditi zaista kvalitetnu i ekološku hranu. Oduvijek je poznata kao poljoprivredna regija, a na ličkoj hrani odrasli su i Nikola Tesla, svjetski poznat znanstvenik te najsnažniji čovjek na svijetu, Marijan Matijević.

Hrvatska ima velik potencijal u razvoju gastro-turizma, ali u ovoj turističkoj grani ima još neiskorištenih prilika. Trenutno je Hrvatskoj 21 proizvod zaštićen s oznakama izvornosti i geografskog podrijetla, a posljednji takav proizvod je lička janjetina. Uz ličku janjetinu i lički krumpir nosi istoimenu oznaku a lički škripavac je u fazi dobivanja navedene oznake, što je dodatan pokazatelj koliko su ličke namirnice kvalitetne.

Iz Klastera Lika Destination naglašavaju kako je upravo spoj tradicije te bogatstvo iznimno kvalitetnih namirnica na području destinacije Lika ključ razvoja i uspjeha. Osim što imamo visoko kvalitetne namirnice, moramo pokrenuti suradnju ugostiteljskih objekata i lokalnih proizvođača, jer moderan gost traži priču i originalnost, a upravo ugostiteljski objekti trebaju biti ti koji će gostu ispričati priču i omogućiti im poseban doživljaj mirisa, okusa i tradicije uz pomoć kvalitetnih lokalnih namirnica. Vođen ovom teorijom, sljedeći korak Klastera Lika Destination je certificiranje restorana oznakom Lika Quality kako bi lička gastronomska priča bila zaokružena, a destinacija Lika visoko kotirala na svjetskom tržištu kao gastro destinacija.

Gs Press / KLASTER LIKA DESTINATION

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.