U Gradskoj vijećnici pod predsjedanjem Marijana Kustića jučer je održana 18. po redu Skupština Ličko-senjske županije na kojoj je bilo ukupno 30 točaka Dnevnog reda. Sjednica je započela Aktualnim satom gdje su se istaknula pitanja o sigurnosti građana zbog ilegalnih migracija, mogućnosti osnivanja Vijeća za sigurnost odnosno prevenciju prekršaja i kaznenih dijela, imenovanju povjerenika Vlade RH za Grad Gospić, zdravstvenim ulaganjima, ulaganjima na pomorskom dobru u ingerenciji Lučke uprave Senj, energetskoj obnovi stambenih zgrada na području županije te zaštiti rijeke Gacke.
Nezavisni vijećnik Danijel Tušak postavio je pitanje županu Ernestu Petryju o sigurnosti okoline zbog porasta razbojstava, provala i tuča te zapošljavanju stranih radnika. Tušak je istaknuo nedostatak Vijeća za prevenciju i pitao o imenovanju povjerenika Vlade RH za Grad Gospić, koji uslijed nastale situacije nema usvojen proračun za 2024. godinu. Župan Petry potvrdio je kako je djelovanje Vijeća za prevenciju svakako potrebno.
-Zahvaljujem na prijedlogu jer takvo Vijeće bi svakako imalo potrebu za djelovanjem. Jučer sam bio u Bihaću s kojim Gradom smo uspostavili komunikaciju vezano za sprječavanje ilegalnih prijelaza državne granice, a za što su zadužene državne službe dviju država. Napominjem da ću na temelju Vašeg prijedloga i osobno sudjelovati u radu takvog Vijeća, a očekujem da će nam se pridružiti i vijećnici iz Županijske skupštine, neovisno o političkoj pripadnosti.
Što se tiče imenovanja povjerenika Vlade RH za područje Grada Gospića, svi smo svjesni da Grad Gospić još nije usvojio proračun za 2024. godinu. Kao Županija smo djelovali u skladu sa svojim ovlastima i spriječili potencijalne poteškoće u radu sportskih klubova i udruga na području Gospića na način da je županijski sportski savez uplatio pozajmicu gradskom sportskom savezu u iznosu od 50.000 eura, istaknuo je župan Petry.
U Ministarstvu pravosuđa sam pokušao doznati informaciju kada će za Grad Gospić biti imenovan povjerenik, te sam na temelju raspoloživih informacija doznao da će se lokalni izbori dogoditi u dvjema ili više jedinica lokalne samouprave, u gradu Gospiću i gradu Rabu. Zakonska regulativa određuje da se taj postupak okonča u roku od 90 dana od dana imenovanja povjerenika, zaključio je župan Petry.
Član Županijske skupštine Ivan Bižanović (HSU) pitao je Župana je li upoznat s tim da Vodovod hrvatsko primorje južni ogranak d.o.o. Senj planira uložiti 89 tisuća eura i postaviti mjernu stanicu na području grada Otočca tj. rijeci Gackoj i mjeriti godišnju protočnost vode. Župan je odgovorio da takve upite nisu dobili, ali i da navedene radnje nisu u nadležnosti Ličko-senjske županije već Hrvatskih voda te da je nakon kontaktiranja direktorice Vodnogospodarske ispostave sliv Lika Lidije Pernar ustanovljeno kako ni Hrvatske vode nemaju nikakva saznanja o navedenom mjerenju vode.
Ivica Radošević (HDZ) zamolio je župana da navede što se planira od kapitalnih ulaganja u Domove zdravlja na području županije tijekom 2024. godine, na što se očitovao župan Petry:
– U ovom trenutku su završeni građevinski radovi na uređenju ljekarne u Lovincu, a u tijeku je postupak Javne nabave za njezino opremanje. Vrijednost investicije je 135 tisuća eura, a ljekarna bi trebala biti u funkciji za mjesec i pol dana. U dogovoru s Općinom Donji Lapac pokrenuta je energetska obnova ambulante, uz brojne radove i izmjenu krovišta čija vrijednost radova iznosi 178 tisuća eura. Za potrebe Doma zdravlja u Korenici pokrenut je postupak nabave dvije stomatološke stolice vrijednosti 38 tisuća eura. U Domu zdravlja Otočac u planu je adaptacija ljekarne, uz nominalna sredstva u iznosu od 25.500 eura. U suradnji s Općinom Vrhovine u planu je uređenje stacionara s osam kreveta, uz vrijednost investicije od 75 tisuća eura, uz cca 20 tisuća eura financiranih od strane Općine Vrhovine.
U Karlobagu je u planu nabava ultrazvučnog uređaja vrijednog oko 40 tisuća eura. Za potrebe Doma zdravlja u Senju u tijeku je nabava medicinske laboratorijske opreme čije će opremanje stajati oko 56 tisuća eura. U Perušiću je u tijeku adaptacija prostorija ambulante i nabava nove stomatološke stolice, ukupne vrijednosti 42 tisuća eura. U Domu zdravlja Gospić u tijeku je adaptacija prostora, nabava ortopan uređaja i RTG zuba ukupne vrijednosti 70 tisuća eura. U Gospiću će uskoro započeti I. faza uređenja parkirališta za potrebe Doma zdravlja Gospić koji do sada nije postojao u vrijednosti od 30 tisuća eura. Također će se uložiti oko 50 tisuća eura u uređenje i opremanje odjela primarne zaštite u Domu zdravlja Gospić koji se uređuje u objektu koji je Ličko-senjska županija kupila prošle godine za iznos od 50.000 eura, nabrojao je župan Ernest Petry.
Josip Brozičević (HDZ) postavio je pitanje hoće li će Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine tijekom 2024. godine nastaviti energetsku obnovu zgrada na području Ličko-senjske županije na što je župan Petry podsjetio na nedavni posjet ministra Branka Bačića Ličko-senjskoj županiji 19. siječnja ove godine, kojom prigodom je ministar obišao Lički Osik gdje je završena obnova prvih 10 od ukupno planirane 32 stambene zgrade te istaknuo kako je prigodom posjeta usuglašeno da će se energetska obnova nastaviti i tijekom 2024. godine, a što će u konačnici doprinijeti obnovi 56 stambenih zgrada na području Ličko-senjske županije koje se nalaze na području Ličkog Osika, Udbine, Korenice, Donjeg Lapca i Otočca.
Tomislav Biondić (HDZ) postavio je pitanje vezano uz planirana ulaganja u Lučku upravu Senj tijekom 2024. godine.
Župan je rekao kako je u tijeku uređenje rive ispred Lučke kapetanije Senj u vrijednosti 800 tisuća eura, uređenje rive kod Đige u vrijednosti 1 050.000 eura, uređenje rive u Barić Dragi u vrijednosti 900 tisuća eura te uređenje gata odnosno mola u Karlobagu u vrijednosti 1 milijun eura. Župan je istaknuo i kako je ishodovana uporabna dozvola za zgradu Lučke uprave u Senju koja će se otvoriti u periodu od naredna dva mjeseca. Također je istaknuo kako je proširenje luke Senj dokumentacijski riješeno, odnosno da je predan zahtjev za ishodovanje lokacijske dozvole, a po završetku će vrijednost investicije iznosi više desetaka milijuna eura.
Među ukupno 30 točaka Dnevnoga reda našlo se i donošenje Zaključka o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Javne ustanove za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije o pristupanju realizaciji Projekta «Skriveni svijet ličkih šuma i voda», kao i donošenje Odluke o pristupanju realizaciji Projekta «GUSTI – Gastro UpScaled Tourist Itinerary in rural regions of Croatia and Italy».
Prema Zaključku o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Javne ustanove Razvojne agencije Ličko-senjske županije – LIRA ovoj ustanovi slijedi potpisivanje ugovora za Projekt «CAMPUS».
Također, usvojen je i prijedlog Odluke o donošenju Plana razvoja otoka Ličko-senjske županije do 2027. godine, Teritorijalne strategije razvoja otoka Ličko-senjske županije u svrhu provedbe Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027.
GsPress