Pod predsjedanjem Nade Marijanović održana je druga po redu sjednicu Županijske skupštine Ličko-senjske župnije. Od 37 točaka Dnevnoga reda najveću pozornos i raprave izazvalo je donošenje I. Izmjene i dopuna Proračuna za 2017. godinu. O detaljima i potrebama ovih izmjena elaborirao je župan dr. Darko Milinović. Zbog mjera štednje i konsolidacije županijskog proračuna u 2017. predviđeni proračun u iznosu od 179,8 milijuna kuna smanjuje se za 24 % i iznosit će 155,7 milijuna kuna.
-Deficit ćemo smanjiti za 50 % i u tom smislu tražim vašu podršku i u prvih 6 mjeseci ove godine dug Županije je smanjen 92 tisuće kuna. Po meni, to je nedovoljno, ali s ovim rebalansom će dug prema dobavljačima biti smanjen sa 2,8 milijuna kuna na 2 milijuna kuna, ili za 34 %. Ovaj rebalans je temelj da ova županije naredne godine bude konsolidirana, da proračun za 2018. bude uravnotežen. Jednostavno rečeno: koliko imamo-toliko ćemo i trošiti! To je moja odluka kao župana i zahvaljujem na potpori mojim dožupanima i svim suradnicima. Mase plaća ostaju iste, osim što će se u nekim odjelima ta kvota povećati, a u drugim smanjiti. Nema novih zapošljavanja, ali ako je uvjet da zaposlimo npr. 5 novih djelatnika za koje će sredstva osigurati EU kroz svoje fondove, to ćemo odmah učiniti. Nadu nam budi i novi Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave. Po našem izračunu vratit će nam se ono što smo izgubili zadnjom reformom, što će iznositi od 10 do 15 milijuna kuna više izvornih prihoda. Ovaj Proračun je ravnomjerno izniveliran i svakako nam jamči smanjenje deficita sa 3,8 milijuna na 1,6 milijuna kuna, a dug sa 2,8 milijuna smanjit ćemo na 2 milijuna kuna, rekao je između ostaloga župan Milinović koji je pri tome naglasio kako bi naredna fiskalna godina za Ličko-senjsku županiju trebala biti godina potpune financijske konsolidacije. U ime kluba SDP-HNS svoje komentar je dao Nikola Maras koji je u govoru spominjao rezultate zadnjih izbora, USKOK, reviziju i sl. Replicirao je župan Milinović rekavši da je neprimjereno razgovarati na politikantski i prizeman način, s čime se Maras, po riječima Milinovića, redovno služio u Gradskom vijeću Grada Gospića. Opet se za riječ javio Maras, pa Ante Dabo(NV), Ante Franić(HSLS)… Nakon njihovih izjava župan Milinović je zaključio kako mu je drago da se manje-više svi članovi Županijske skupštine zalažu za kulturan dijalog, lišen politikanstva i osobnih podmetanja. Prilikom glasovanja za rebalans Proračuna za 2017. godinu 20 vijećnika je bilo „za“, 3 „protiv“ i 5 „suzdražnih“.
Tijekom današnje sjednice izvršeno je nekoliko razrješenja i imenovanja članova nekoliko odbora, povjerenstva i nadzornih odbora. Suglasnost je dobio i Godišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste (ŽUC) za 2016. godinu, kao i nekolicine ustanova i poduzeća u vlasništvu Ličko-senjske županije.

GsPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.