Jučer je u  Ličko-senjskoj županiji pod predsjedanjem načelnika Stožera zamjenika župana Vice Nekića  održana redovna sjednica Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije, vezano za pripremu zimske sezone te analizu protekle požarne i turističke sezone.

Tom prilikom članovi su razmotrili analizu stanja sustava civilne zaštite u 2017. godini, razmijenili mišljenja i razgovarali o planovima razvoja sustava civilne zaštite za narednu godinu.

Na temu stanja i ocjene spremnosti nadležnih službi i redovnih snaga sustava civilne zaštite za reagiranje i otklanjanje posljedica u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta za zimski period 2017./2018. godinu, izvještaje su podnijeli članovi Stožera, predstavnici  ŽUC-a, HC-a, HEP-ODS d.o.o. Elektrolike Gospić, VGI „Lika, Podvelebitsko primorje i otoci“ te Društva Crvenog križa Ličko-senjske županije, koji su istaknuli spremnost za reagiranje i otklanjanje posljedica u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta sukladno svojim Planovima djelovanja.

Analizu protekle požarne sezone elaborirao je zamjenik načelnika Stožera, Županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović, navodeći da je iza nas jedna od najtežih požarnih sezona u Ličko-senjskoj županiji, u požarima je ukupna opožarena površina više od 1.700 h. Vatrogasne postrojbe s područja nadležnosti VZŽ Ličko-senjske intervenirale su na šest izvanrednih dislokacija i to na dvije u Splitsko-dalmatinskoj, dvije u Šibensko-kninskoj i dvije u Zadarskoj županiji sa ukupno 113 vatrogasaca i 33 vozila.

Vezano za analizu turističke sezone u ime Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije obratila se ravnateljica Elizabeta Dragičević koja je naglasila da su ekipe Zavoda bile pojačano angažirane na terenu: za  autocestu A1, državnu cestu  D1, dodatni tim T1 u Novalji  te dodatni tim T1 u Karlobagu. Tijekom turističke sezone ekipe Zavod zbrinule su 11.184 pacijenta.

Načelnik PU Ličko-senjske Josip Biljan u svojem izlaganju izvijestio je članove Stožera o broju prekršaja, broju prometnih nesreća, poginulih te ozlijeđenih osoba, broju kaznenih dijela, kaznenih dijela iz linije općeg kriminaliteta te slučajevima nezakonitog prelaska granice na graničnim prijelazima na području Ličko-senjske županije.Veliki angažman policija svake godine ima u Novalji zbog povećanja broja gostiju, pri čemu je djelovanje Policije istaknuo kao vrlo uspješno.

Pročelnica Kabineta župana Sanja Vladetić upoznala je članove stožera s Zakonskom obvezom izrade Procjene rizika od velikih nesreća za koju će se donijeti Odluka o izradi Procjene te osnivanju Radne skupine u čiju izradu bi bili uključeni članovi Stožera iz svojih područja.

Gs Press / Kabinet župana Ličko-senjske županije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.