U prostorijama Društveno-kulturnog centra u Brinju održana je danas početna konferencija projekta Europske unije “Društveno-kulturni centar u Općini Brinje”. Ovaj projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH, u okviru poziva „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“, a provodi ga Udruga Pavenka u partnerstvu sa Općinom Brinje, DVD Brinje te Zakladom Kajo Dadić iz Splita.

Ovim projektom želi se pridonijeti razvoju društveno-kulturnog centra u zajednici kao javnim prostorom gdje se članovi lokalne zajednice okupljaju radi provedbe grupnih aktivnosti, korištenje različitih oblika socijalne podrške, dobivanje informacija za kvalitetan život građana, odnosno različite aktivnosti koje su od interesa za kvalitetno funkcioniranje lokalne zajednice.

Među uzvanicima na svečanoj konferenciji u Brinju bio je i župan ličko-senjski dr. Darko Milinović.

Iz dana u dan pokazujemo svima onima koji su euroskeptici što znači ući u Europsku uniju. Da nismo u Uniji, ne bi bilo ovog projekta, i mnogi projekti na nivou naše županije ne bi bili financirani iz europskih fondova. Ovo je projekt od skoro 2 milijuna kuna, a koji ima za cilj osnaživanje društvenog života na području Općine Brinje. Kao što je i rekao načelnik Fumić, ja sam ovdje kao domaćin i uvijek naša druženja završe uz pjesmu i tamburice.. Moramo svi, a posebno udruga kao što je Pavenka, da nam život ovdje u Brinju, pa tako i u svim općinama i gradovima, pa i županiji ide naprijed. Čestitam udruzi žena Pavenka.. Kako kažu, žene drže tri kantuna kuće, pa i ovdje u Brinju, udruga Pavenka drži “tri kantuna” EU fondova. Još jednom čestitke udruzi Pavenka i načelniku Fumiću na svim projektima ostvarenima na području općine Brinje. Županija će kao i do sad biti suport za sve projekte u skladu sa svojim financijskim mogućnostima, kazao je župan Milinović.

Načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić istaknuo je važnost ovog projekta za ovu općinu.

Želio bih prije svega pozdraviti našeg cjenjenog gosta, župana Darka Milinovića koji je ovdje rado viđen gost. Pavenku ističem uvijek kao najbolju udrugu, jer to je istina. Sve je krenulo od gospođe Ružice Perković. Pavenka je postala gotovo jedna ozbiljna firma, tu se vrti projekata oko 3 milijuna kuna. Udruga je ovih dana dobila odluku za novi projekt vrijednosti 1.8 milijuna kuna, gdje će biti zaposleno 20 žena. U današnje vrijeme zaposliti 20 žena s područja općine Brinje je velika stvar.  Hvala svima koji radite na ovom projektu, gospođi Sertić koja je to prijavila. Nadam se da ćemo u budućnosti nastaviti u tom pravcu.. Vezano uz današnje predstavljanje, čuli ste, veliki su novci u igri – 1.9 milijuna kuna. Razgovarao sam sa županom, upravo ide rebalans proračuna i radit ćemo preko energetske i Dom zdravlja. Dio novca će dati županija, a dio će općina.  Zahvaljujem se županu na tome.. Moram napomenuti da se puno toga radi u općini, ljudi sa strane to više vide nego domaći. U sve ovo što smo napravili je uloženo preko 20 milijuna kuna, i još ćemo uložiti dosta europskih novaca. Naš proračun je mali, ali nismo se obreshrabrili, sve što možemo iz proračuna damo u projekte i onda nam se to višestruko vrati. Drago mi je da je Savjet mladih, njih sedamdeset dalo prijedlog za ovaj projekt. Nadam se da će se puni više mladih uključiti, kazao je načelnik Fumić.

Detalje ovog projekta okupljenima je predstavila upraviteljica zaklade Kajo Dadić Rada Mužinić.

Gs Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.